SVE POČINJE OD KRUHA

ZAMIJESITE DOMAĆI KRUH: Od fermentacije do hrskave korice!

Pekare su nas preplavile, to je činjenica, ali nemali broj kupaca nezadovoljan je masovnom ponudom. Zastrašeni dugotrajnom ili kompliciranom pripremom kruha, ljudi ipak pristaju na kompromisna rješenja. Nepotrebno.

Potražili smo savjete Maje Kefeček, koja već niz godina proučava i promiče zdravu i prirodnu prehranu. Završila je, naime, Školu prirodne kuhinje pri Makronovi te brojne seminare i radionice o zdravoj prehrani i zdravom življenju. Znali smo, stoga, da smo na pravoj adresi ako želimo nekomercijalni kruh, pripremljen od kvalitetnih i ekoloških namirnica.

Ukradite nam recepte!

– Kruh je od davnina predstavljao statusni simbol. Što tamniji, bio je znak da je osoba nižeg socijalnog statusa, dok je bijeli kruh bio rezerviran samo za bogate. Industrijska revolucija pretvorila ga je u znak blagostanja i gospodarskog napretka. No, dogodio se preokret, krajem 20. stoljeća na vidjelo su izašle sve negativne strane konzumacije bijelog kruha. Zato je domaći kruh ponovno postao važan – priča Maja.

Zagreb, 240413.
Maja Kefecek napravila je razne vrste kruha i peciva prema svojim autorskim receptima koja je izdala u knjizi Kruh i peciva u izdanju Planetopije.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

- Ako radite vlastiti kruh, vi odlučujete koje ćete sastojke koristiti, a istovremeno isključujete zdravstveno upitne aditive koji se koriste u komercijalnoj proizvodnji. Usput i štedite, što nije zanemarivo. – Niz godina sam eksperimentirala s kruhom i pecivima, željela sam dokazati da sami možemo pripremiti zdravi, slasni, hranjivi proizvod. Kod mene se podrazumijevaju ekološki proizvodi kontroliranog porijekla. Također, volim putovati i na svojim putovanjima uvijek otkrijem neke nove lokalne namirnice i načine pripreme hrane. Stoga dio recepata u kuharici dolazi iz različitih kultura. Ali svi su prilagođeni osnovnim načelima prirodne prehrane – pojašnjava Maja.

Zagreb, 240413.
Maja Kefecek napravila je razne vrste kruha i peciva prema svojim autorskim receptima koja je izdala u knjizi Kruh i peciva u izdanju Planetopije.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Maja je autorica pet kuharica, a posljednja nosi naziv "Fermentirano". Bavi se temom fermentacije o koju prethodno nije potrebno posebno poznavati. Knjiga nudi tridesetak recepata za razna jela, napitke, pa čak i egzotične začine pomoću kojih ćete osvježiti svoju prehranu, ali i tijelo. Procesom fermentacije, hrana postaje puna dragocjenih probiotika, enzima i dobrih bakterija koji nam pomažu u održavanju zdrave crijevne flore, zdravlja i imuniteta!

Zagreb, 240413.
Maja Kefecek napravila je razne vrste kruha i peciva prema svojim autorskim receptima koja je izdala u knjizi Kruh i peciva u izdanju Planetopije.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Fermentacija djelomično razgrađuje sastojke hrane, čineći je lakše probavljivom, a hranjive sastojke lakše dostupnima, povećava nutritivnu vrijednost hrane, pomaže u regulaciji pH ravnoteže. Osim toga, fermentirani proizvodi pomažu i kod detoksikacije, u borbi protiv alergija, pri regulaciji tjelesne težine, jačaju imunitet, pomažu i smanjuju štetne masnoće u krvi.

Zagreb, 240413.
Maja Kefecek napravila je razne vrste kruha i peciva prema svojim autorskim receptima koja je izdala u knjizi Kruh i peciva u izdanju Planetopije.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

– Moja želja je da se svi koji vole miris domaćeg kruha otvore prema eksperimentiranju. Treba osjetiti tijesto pod rukama, tada ćete otkriti koliko su beskonačne mogućnosti brašnastih kombinacija – zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 22:20