Sorbet
Sorbet se vrlo često naziva i ''lažni sladoled''. Isprva je sorbet bio osvježavajuće piće, a danas je desert. Pripravlja se od zaleđenog voća ili voćnog soka i bjelanjaka uz dodatak alkohola. U restoranima se vrlo često koristi za ispitanje nepca između sljedova.
Šerbet
Šerbet je nešto između sorbeta i kremastog sladoleda. Radi se tako da se sorbetu doda malo mlijeka. Također, uvijek mu je baza voće.
Sladoled
Svakako najpoznatije ledeno zadovoljstvo! Sladoled mora sadržavati minimalno 10% mliječne masti, mora se miješati tijekom zamrzavanja (zato se koriste aparati za izradu sladoleda) te mora biti sladak. Okusi su zaista proizvoljni!
Gelato
“Gelato” dosita znači sladoled na talijanskom. A li to dvoje nije potpuno ista stvar. Gelato sadrži manje mliječne masti i manje zraka koji u njega ulazi dok se miješa u procesu zamrzavanja. Također, gelato se služi na temperaturi višoj nego sladoled, tekstura mu je mrvicu mekša i izgleda sjajnije.
Granita
Kao i sorbet, granita se također radi od pirea od voća, šećera i vode. Razlika je u teksturi. Sorbet je gladak, nalik sladoledu, a granita ima teksturu ledenih pahuljica budući da se dijelovi voćnog pirea, šećera i vode stružu tijekom procesa zamrzavanja.
Smrznuti jogurt
Smrznuti jogurt nije doslovno jogurt koji smo zamrznuli. To je zapravo isto što i sladoled uz dodatak žumanjaka pri početku izrade. Tekstura mu je malo mekša od sladoleda i lakše se topi.
A što vi kažete? Vaš favorit?