SVI PRIČAJU O NJIMA

Zašto cijeli grad opet hrli na gablec u mali bistro s domaćom hranom na zagrebačkom Zelenom valu?

Pithos je novo-staro zagrebačko hit-mjesto za gablec, iza kojeg sada stoje chef Martin Reljanović i poduzetnik Vani Peševski

Dok sjedimo obučeni u toplu majicu dugih rukava i pišemo ovaj tekst, prošla su točno tri mjeseca otkad je novi Pithos na zagrebačkom Zelenom valu otvorio svoja vrata. Početak ljeta, kad smo se upravo iz tih dugih, toplih majica skidali, obilježio je novo poglavlje u životima glavnih aktera novog hit-restorana u gradu - chefa Martina Reljanovića i njegova partnera Vanija Peševskog, beogradskog poduzetnika zagrebačkoj publici dosad poznatog uglavnom kao supruga glazbenice Ide Prester.

image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix

Dakle, sredinom lipnja, kada su napokon otvorili vrata Pithosa, svojevrsne moderne gostionice s pravom domaćom hranom kakvu nam inače kuhaju bake, partnerstvo Martina i Vanija obilježilo je početak nečeg novog i uzbudljivog na zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Mladi su odjednom zaboravili na burgere i krumpiriće i navalili na njihovo varivo od graška, hipsteri su se iz kul mjesta za brunch preselili na njihovu terasu gdje sada od jutra uživaju u toplim štrudlama, a gradske dame i gospoda jedva čekaju kada će na njihovu meniju biti brudet, paprikaš ili pašticada i ne smeta im čak ni kada uprljaju svoja skupa odijela i haljine. Cijeli grad odjednom je u Pithosu, pa smo se, logično, tamo zaputili i mi. Priveli smo Martina i Vanija i saznali u čemu je štos s tim novim, superkul mjestom u gradu.

image
Darko Tomas /Cropix

Pa dobro, Vani, prvo si osvojio jednu od naših najboljih glazbenica, pa se njome i oženio, a sada si krenuo i u osvajanje naše gastronomske scene. Svi su ludi za Pithosom, što se to događa? Mislim, samo pitam...

Auuu, ha-ha-ha, kako to sve zvuči pretenciozno za uvod u jedan nepretenciozan dnevni restoran. Dobra energija u Pithosu je naslijeđena od prethodne vlasnice Taibe, a mi smo dodali samo malo naše ljubavi i eto jednog sasvim normalnog i iskrenog mjesta, gdje se sreću fini ljudi koji žele domaću klopu. Moj kolega Martin, njegova Maja i ja smo prepoznali da to baš fali ekipi i tako je, eto, nastao novi Pithos.

Martine, priča se da kuhaš bolji grah i variva, pripremaš bolji bakalar i pohance i razvlačiš bolje pite od većine baka u Zagrebu. Jesi li ti uopće spreman suočiti se oči u oči sa svim tim, sada vjerojatno prilično ljubomornim zagrebačkim bakama?

Ha-ha, to su ozbiljne pohvale, ali to nije sasvim točno. Kuhanje je uvijek bilo nešto što mi je dolazilo prirodno jer iskreno volim hranu i od malih nogu volim jesti, ali isto tako, svjestan sam onoga što znam i što ne znam, pri preuzimanju Pithosa zaposlio sam baš jednu takvu baku, koja kuha bolje od većine drugih baka. A kad smo nas dvoje udružili snage, onda smo postali nezaustavljivi. I to je, u biti, srce Pithosa, spoj tradicije i modernog.

image
Darko Tomas /Cropix

Kako je uopće došlo do vaše suradnje? Gdje ste se upoznali, je li to bila ‘ljubav‘ na prvi pogled ili vam je trebalo malo dulje vremena da kliknete?

Kao i sa svim dobrim kombinacijama, sve se dogodilo spontano. Vani, Maja, Ida i ja počeli smo se družiti privatno i brzo otkrili da dijelimo strast prema hrani i poduzetništvu. Pithos je tada bio u tranziciji, a mi smo, jednostavno, osjetili da je to mjesto s pravom vibrom. I tako je počelo - bez puno premišljanja i s mnogo strasti. Kao i sa svim dobrim kombinacijama, sve se dogodilo organski, iako su godine rada, interesa i truda s obje strane prethodile tom jednom trenutku.

Ali da ste baš odabrali lokal na ovakvoj adresi, pa trebalo nam je pola sata samo da prijeđemo cestu od silnog prometa...

Vani: Evo, baš planiramo sagraditi jedan most preko ceste pa da sve bude lakše.

image
Darko Tomas /Cropix

Dobro, dobro, shvaćamo. A što mislite, je li dobar marketing, što je vama, očito, jača strana, pola uspješnog poslovanja?

Marketing je svakako bitan, pogotovo danas kad se sve vrti oko društvenih mreža, ali, iskreno, najvažniji su dio kvaliteta, iskustvo i osjećaj. Ako je to na mjestu, ljudi će sami početi pričati. Mi se svaki dan trudimo da naši gosti budu zadovoljni i da se svaki put vraćaju s osmijehom, a ponekad to i zabilježimo i objavimo na našem profilu na Instagramu.

Vani, kako bi usporedio beogradsku i zagrebačku gastronomsku scenu? Misliš li da je Zagrebu nedostajalo ovakvo mjesto kao što je Pithos i kamo si uopće prije otvorenja svojeg lokala odlazio na ručak?

Beogradska scena poprilično se pomakla dolaskom Rusa, koji su otvorili zaista odlična mjesta, ali mislim da je srž beogradske restoransko-kafanske-bistro scene provod uz dobru kvalitetu hrane dok Zagreb na prvo mjesto stavlja kvalitetu hrane. Znam da je mojim prijateljima, djeci i meni nedostajalo mjesto gdje mogu doći na ručak svaki dan, gdje ću sresti nekog poznatog i popiti rakijicu ili čašu vina u prolazu. A onda su to zavoljeli i ostali gosti. Prije otvorenja najčešće sam na ručak išao kod ženinog tate Mladena.

image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix

A, onako iskreno, gdje se jedu bolji burek i pita, u Beogradu ili Zagrebu?

Martin i Vani: U Sarajevu!

Martine, dugo si već u svijetu gastronomije, održavaš i radionice, je li Pithos nešto što si mogao zamisliti da će se dogoditi ili si prije godinu, dvije možda razmišljao o otvaranju potpuno drukčijeg tipa lokala?

Prije nekoliko godina nikada ne bih rekao da ću otvoriti nešto poput Pithosa. Radio sam na privatnim angažmanima i održavao radionice, no uvijek mi se činilo da je restoran previše složen projekt. Ali kad se pojavio Vani i kad smo našli Pithos, sve je nekako kliknulo i kao da nisam imao izbora premišljati se. Dao sam otkaz nakon 13 godina u farmaceutskoj industriji i otisnuo se u nepoznato.

Planiraš li u budućnosti održati radionicu i u Pithosu? Vjerujemo da bi puno ljudi voljelo naučiti razvlačiti štrudle, raditi najhrskavije pohance u gradu i finu ribu na žlicu, recimo. Toga nam svima u ovom užurbanom svijetu pomalo nedostaje.

Definitivno! Radionicama se i dalje bavim, a u budućnosti planiramo organizirati druženja u Pithosu na kojima bi ljudi mogli naučiti pripremati naša jela. Mislim da bi to bilo sjajno iskustvo za sve.

image
Darko Tomas /Cropix

Koji su vaši favoriti među dosadašnjim jelima, a zbog kojih se jela stvara najveća gužva u Pithosu?

Martin: Pašticada mi je uvijek najdraža, a Vani obožava naša variva. Našim gostima često savjetujemo da krenu redom - čaša pjenušca ili vina, varivo, mesno ili riblje jelo i na kraju štrudla ili pita s rakijom i espressom.

A koje se jelo u Pithosu do sada najmanje prodavalo i zašto mislite da je to tako?

Zrikavci, zrikavci, zrikavci...

Gdje vidite Pithos iduće godine u ovo vrijeme? Hoće li biti najpopularniji restoran u gradu? Jeste li spremni za to?

Martin i Vani: Nadamo se da ćemo postati još omiljeniji u lokalnoj zajednici, ali glavni nam je cilj zadržati kvalitetu i autentičnost. Ako to znači da ćemo biti jedan od najpopularnijih restorana, bit ćemo spremni!

image
Darko Tomas /Cropix
image
Darko Tomas /Cropix

I na kraju, da možete odabrati jednu pjesmu koja bi se baš svaki dan 24 sata vrtjela u Pithosu, koja bi to bila?

Martin: Znam koja, znam koja!

Vani: Definitivno, Madnessova ‘Our House in the Middle of the Street‘.

Martin: Totalno se slažem, ta je naša!


image

Dobra hrana, jesen 2024

Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Ovu i brojne druge slasne priče možete čitati i u novom, jesenskom broju magazina Dobra hrana, koji je već na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 12:20