Jedan od najčešćih savjeta kada je u pitanju priprema tjestenine s umakom upravo je onaj koji govori kako se voda u kojoj se kuhala tjestenina nikako ne bi trebala bacati. Upravo je ona tajni dodatak pomoću kojeg će umaci za tjesteninu kao što su cacio e pepe ili carbonara, biti još bolji. No, dobro je znati kako upravo takav jednostavan dodatak može poslužiti i za puno više.
Kako piše Fine Dining Lovers, chefovi obožavaju vodu u kojoj se kuhala tjestenina iz nekoliko razloga. Osim za umake, može biti dobar početak pripreme suhih mahunarki. Naime, grah, leća i slanutak bit će još bolji ako ih nekoliko sati prije kuhanja ostavite u vodi u kojoj ste kuhali tjesteninu, a u istoj tekućini ih možete i skuhati. Također, dobra je ideja upravo tu vodu dodati različitim juhama, piše Fine Dining Lovers, a Nigella Lawson, poznata tv chefica i autorica kuharica, savjetuje kako od vode u kojoj se kuhao krumpir ili tjestenina može nastati i odličan kruh. Dodajte je tijestu i dobit ćete bolju teksturu, sam kruh će se ljepše dignuti i biti mekši.
U slučaju da vodu ne želite iskoristiti odmah, baš kao što to obično radite s temeljcem koji ne stignete potrošiti, možete je jednostavno prebaciti u kalup za led i smrznuti te tako vrlo lako dozirati koliko vode od tjestenine želite dodati juhama, tijestu i umacima. No, svakako pripazite i na to koliko je voda slana kako ne biste na kraju dobili preslano jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....