U Hrvatskoj ukupno 20 posto djevojčica i 30 posto dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu, što svakako znači da je riječ o ozbiljnom problemu na kojem moraju raditi roditelji, ali i institucije gdje djeca borave i hrane se. Pretila djeca su izložena povećanom riziku od niza kroničnih bolesti poput: hipertenzije, arterijskih i srčanih oboljenja, šećerne bolesti te bolesti mišićno-koštanog sustava. U škole je tako osim redovnih jelovnika uvedeno i besplatno voće, a kako zdravu prehranu prihvaćaju djeca pitali smo ravnatelja OŠ Milana Langa iz Bregane, Igora Matijašića
"Školske kuharice po naputcima Zagrebačke županije izbjegavaju prženo i hrenovke, a roditelji griješe kad im doma daju pizzu i fast food jer računaju da su u školi jela zdravo" kaže ravnatelj Igor Matijašić.
- Shema s besplatnim voćem i povrćem zamišljena je tako da djeca jednom tjedno besplatno dobiju jednu voćku. No, ono što se događa je sljedeće: uglavnom je riječ o jabukama i jako puno djece ne želi uzeti. Čak i kada djeca koja vole uzmu više od jedne toga jako puno ostane. Iskreno, to me rastužuje, a osim toga ne želimo bacati hranu tako da to voće nosimo u obližnje sigurne kuće i djeci bez roditelja - navodi Matijašić. Za načelnu ideju smatra da je odlična, ali jako puno djece, prema njihovim iskustvima, nema naviku jesti zdravo.

- Kao dobar primjer možemo navesti djecu koja su u cjelodnevnom boravku i koji imaju tri obroka. Tu također možemo vidjeti koliko djeca izbjegavaju variva, lisnato povrće i sve ono što spada pod zdravo - navodi i dodaje kako djeca jednostavno nemaju tu naviku niti kod kuće tako da takvu prehranu ne žele prihvatiti niti u školi. Roditelji često znaju računati na to da su pojeli zdrav obrok u školi pa im doma daju brzu prehranu. Zbog zabrinjavajućih statističkih podataka povezanih uz pojavu prekomjerne tjelesne mase i pretilosti osmišljen je program PETICA-igrom do zdravlja. Pokrenuo ga je Hrvatski liječnički zbor 2014.

- Tijekom godina uključili smo više od 5500 različitih dionika odnosno proveli program u 16 zagrebačkih osnovnih škola- pojašnjava nutricionistica Sara Cobal, Voditeljica program. Za osnovne i srednje škole propisano je kako su osnovne škole dužne organizirati prehranu učenika dok borave u školi u skladu s propisanim normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravlje. Nacionalne prehrambene smjernice sastavni su dio Normativa za prehranu učenika u osnovnoj školi koji propisuje preporučene vrste hrane i jela, optimalni unos energije i hranjivih tvari kao i broj obroka i raspodjelu preporučenog unosa energije po obrocima.

- Osnivači osnovnih škola dužni su temeljem spomenutih zakonskih propisa osigurati prehranu djece u osnovnim školama. Tijekom godina provedbe programa, navodi, uočili smo da određene škole rade odličan posao. Doista uključuju preporučene vrste namirnica u jelovnike (mlijeko i mliječne proizvode, žitarice, mahunarke, ribu, orašaste plodove…) te izbacuju namirnice bogate zasićenim masnoćama (piroške, kroasane), suhomesnate proizvode, deserte bogate jednostavnim šećerima (krafne) te paze na količinu soli...

Primjer dnevnog jelovnika u zagrebačkoj osnovnoj školi
DORUČAK: hrenovka u pecivu, čaj s medom i limunom
RUČAK: govedska juha, pureća pljeskavica, kuhani kelj s krumpirom
UŽINA: graham kruh, sirni namaz, mlijeko
Mišljenje stručnjaka
Kvalitetne masti su poželjne SARA COBAL, mag.nutr. Voditeljica programa PETICAigrom do zdravlja:
Prema postulatima pravilne prehrane preporučuju se da namirnice sadrže složene ugljikohidrate te kvalitetne proteine i masti. Iz navedenih razloga potiče se odabir hranjivijih izbora za zajutrak poput sendviča (pecivo sa sjemenkama/integralno pecivo) sa šunkom, i svježim povrćem, dok za ručak prednost treba dati ribi, mesu peradi ili varivu s kockicama mesa i svježim povrćem. Šareni tanjur ukazat će na raznovrsnost prisutnih namirnica što je poželjna karakteristika svakog jelovnika. Također, bilo bi optimalno kada bi sve namirnice korištene za pripremu jelovnika bile svježe i lokalno uzgojene. Povrh toga, preporuka struke je unos barem pet voća i povrća dnevno radi čega je važno tijekom dana uključiti i sezonsko voće u jelovnik. Valja napomenuti kako je ovo primjer jednodnevnog jelovnika, a kako bi se procijenila kvaliteta prehrane pojedine škole potrebno je u obzir uzeti više uzastopnih tjedana jelovnika.

Preporuka jelovnika po nacionalnim smjernicama:
PONEDJELJAK
Doručak: zobene pahuljice s cimetom i medom, jogurt s probiotikom
Ručak: juha od rajčice, pureći rižoto sa sezonskim povrćem, zelena salata, integralni kruh
Užina: banana
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1221,44 KCAL
UTORAK
Doručak: integralni šareni sendvič, mandarina
Ručak: varivo od mahuna s junećim mesom, kruh crni, grožđe
Užina: zobeni keksi s cimetom i narančom
ENERGETSKA VRIJEDNOST 1245,75 KCAL
SRIJEDA
Doručak: mlijeko, Margo, marmelada, crni kruh
Ručak: juha od povrća s prosom, punjena paprika, pire krumpir, jabuka
Užina: kruška
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1129,46 KCAL
ČETVRTAK
Doručak: kukuruzni žganci s mlijekom, jabuka
Ručak: pileća prsa u umaku, kelj lešo, integralni kruh, kompot breskva light
Užina: banana
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1180,95 KCAL
PETAK
Doručak: kakao, sirni namaz sa sjemenkama, graham pecivo
Ručak: krem juha od povrća, tjestenina s tunjevinom, zelena salata s mrkvom, sok od naranče 100%
Užina: jabuka
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1131,67 KCAL
Komentari
0