PECIVO O KOJEM SE PRIČA

Zašto svi luduju za crookiejem? Mislili smo da je ovo samo još jedan prolazan trend, a onda je stigao i kod nas

Izmišljen je u Parizu još prije dvije godine, ali tek nedavno crookie je postao viralan trend, i to zahvaljujući Tik Toku

Crookie, kako se naziva relativno novi križanac u svijetu pekarstva, koji spaja kroasan i keks, ujedno je i novi viralni hit. U originalu, koji je napravio Stephane Louvard još 2022. godine i prodavao u svojoj obiteljskoj pekarnici u Parizu, radi se tako da se kroasan puni sirovom smjesom za kekse s čokoladom, ubacuje u pećnicu, a kada se poslužuje, jasno do izražaja dolaze maslačasti slojevi peciva i meka, kremasta smjesa s čokoladom.

Oni koji su isprobali original kažu da je itekako dobra zamjena za pain au chocolat ili kroasan s bademima te da je vrijedan svake kalorije. I time se, naravno, hvale na društvenim mrežama, zbog čega je dvije godine nakon što je crookie izmišljen, i postao viralan trend.

Iako smo donedavno mislili da je crookie samo još jedan prolazan hit, koji će za tjedan dana svi zaboraviti, čini se kako je u pitanju slastica koja će se na sceni zadržati nešto dulje vremena. Naime, recepturu su preuzeli brojni drugi pekari diljem svijeta, a naišli smo i na podatak da se u Francuskoj odnedavno prodaje čak i u supermarketima. Da je stvar ozbiljna, shvatili smo kada su se varijante crookieja počele pojavljivati i u našim pekarnicama.

Prvi je crookie kod nas predstavio Boogie Lab, ali u malo drugačijem izdanju, bližem njihovom stilu. Svoje lisnato tijesto napunili su kremama od trešnje i kikiriki maslaca, a na vrh su dodali keks s komadićima čokolade.

"Dobiješ par kalorija samo dok ga gledaš, ali kad ga probaš – uvjerit ćeš se da vrijedi", opisali su svoj proizvod, koji su predstavili krajem svibnja.

image
Boogielab Instagram/

Varijanta nešto bliža originalu pojavila se ovih dana i u vitrini Bread Club pekarnica. Iako drugačijeg oblika od klasičnog kroasana, oni su se odlučili na još uvijek jednostavniju prezentaciju i sastojke pa tako svoje lisnato tijesto jednostavno pune smjesom za kekse te je dodaju i na vrh peciva.

Ako ste ikada isprobali kekse iz Bread Cluba, vjerujemo da ćete se odmah prisjetiti koliko su meki i tope se u ustima te poželjeti isprobati i njihov crookie.

Stoga, odlučite li da je crookie slatkiš koji vrijedi isprobati, sada barem ne morate kupovati avionsku kartu za Pariz, jednostavno odaberite svog favorita i zaputite se na neku od adresa na kojima se pobrojane pekarnice nalaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2024 13:28