HIT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Zašto svi pričaju o neobičnoj posudi za maslac i treba li vam zaista?

U slučaju da svakog jutra volite uživati u tostu s malo maslaca, ovo bi vas moglo zanimati

Posljednjih nekoliko mjeseci na društvenim nam mrežama često iskaču video recepti i zapisi u kojima je glavna zvijezda neobična posuda za maslac. Riječ je o, kako se najčešće naziva, "butter bellu" ili, u prijevodu, posudici za maslac u obliku zvona, funkcija koje je održati maslac savršeno mazivim.

Sastoji se od dva dijela, keramičke šalice u koju se stavlja voda i gornjeg dijela, koji izgleda kao preokrenuti stalak za kuhano jaje, a u koji se stavlja maslac. Gornji dio zatim se uroni u donji, u kojem se nalazi voda, te se sve zajedno tako sprema u hladnjak ili drži na kuhinjskoj površini. Poanta je u tome da voda održava maslac hladnim, ali i mazivim, a dizajn posude je takav da maslac ostaje dobro zatvoren i stajanjem u hladnjaku neće poprimiti neobičan miris ili se pokvariti.

Iako je posuda za maslac sada ponovno popularna, zanimljivo je spomenuti kako se koristila još u 16. stoljeću, i to u Francuskoj, gdje je, kako priča kaže, jedan entuzijastični gurman savjetovao keramičaru da napravi posudu u kojoj će se moći držati maslac i očuvati od kvarenja, ali istovremeno zadržati aromu i kremastu teksturu. Iako su s godinama posude za maslac bile prilično popularne, kasnije su pale u zaborav. Kratko su popularne bile oko 1995. godine, a onda su se ovih dana ponovno vratile u velikom stilu, naravno, zahvaljujući društvenim mrežama. Sada svi ponovno žele posjedovati ovu posudu.

Treba li vam zaista, odgovor je prilično jednostavan. Ako svakog jutra volite uživati u tostu s maslacem i nervoznima vas čini to što ga morate izvaditi 10-ak minuta ranije iz hladnjaka kako bi omekšao, onda je ova posuda za maslac dobra stvar za vas. U slučaju da maslac u takvom ili sličnom obliku konzumirate rijetko, tada će vam promjena vode svakog ili svakog drugog dana vjerojatno biti veća obaveza nego što će vam uživanje u omekšalom maslacu biti užitak.

Osim na Amazonu i sličnim internet trgovinama, zvono za maslac nismo uspjeli pronaći kod niti jednog nama lakše dostupnog proizvođača ili prodavača, ali ako volite keramiku, možda je dobra ideja upisati kakvu radionicu keramike pa zamoliti učitelja da vam pomogne pri izradi unikatnog primjerka zvona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:34