GDJE ZA VIKEND?

Zašto u subotu ne biste kušali vino koje nikad niste pili? Vinarija Bikicki sve je važnija

 Bikicki Facebook Page/
Vinoteka Vintesa u subotu 21.svibnja organizira opušteno druženje s vinarom koji je ujedno i odličan DJ, vina Bikicki vrijedi probati

"Od kud ja u proizvodnji vina? Nemam pojma, slučajno! Bio sam sportaš i kad bih išao van s društvom pio bih pivo. Nikad vino. Tata i stric su vodili firme i nisu više htjeli poklanjati partnerima glupe rokovnike, kemijske i plakate uoči božićnih blagdana i onda su rekli "dobro, ajmo im pokloniti vino". Jedno su vrijeme otkupljivali vino od Mije Radovanovića i onda lijepili etikete s nazivom firme. Kad je vinska scena malo procvjetala 2006./2007. godine, onda je i Mijo povisio cijenu svojih vina i morali su pronaći drugog partnera. Došli su do Jovana Radoševića na Fruškoj gori. Kasnije su došli na ideju zajedničke vinarije Vinarium koja i danas postoji. Radošević nam je mnogo pomogao da zasadimo obiteljske vinograde kojih je danas 27 hektara i kasnije sam ja odlučio imati svoju vinariju "Bikicki" otkrio je u jednom urnebesnom podkastu vinar Đorđe Bikicki koji gostuje u Zagrebu 20. i 21.svibnja. Naime, Bikicki u petak 20.svibnja gostuje u restoranu Sopal gdje će puštati glazbu (jer Bikicki je i odličan DJ) i održati prezentaciju svojih vina uz jela Marka Turkovića, a u subotu 21.svibnja u 13 sati dolazi u vinoteku Vintesa gdje također predstavlja svoju vinsku priču.

image
Bikicki Facebook Page/
image

Bikicki Facebook Page

Vintesa sve intenzivnije radi na prikupljanju članova zajednice koji uživaju u vinu i vole isprobavati nove stvari na vinskom tržištu. U posljednje dvije-tri godine organiziraju simpatična vinska druženja gdje nakon odrađene tjedne nabavke na placu dolazite na ležerno opuštanje uz dobro vino u haustoru koji spaja ovu simpatičnu vinoteku i kultne restorane Mali bar i Karijolu. Zamislite si samo to rano sunčano popodne kad lijeno ispijate čašu(e) zanimljivog vina koje vrlo vjerojatno niste imali prilike probati, a vinar koji je ujedno veliki ljubitelj gramofonskih ploča i DJ pušta glazbu. Na Vintesinim druženjima uvijek dobijete i neki širi kontekst kako vinar doživljava svoja vina i što mu je važno u proizvodnji. To edukativno i zabavno druženje često i nama samima pomaže da održimo glavu iznad kaljuže zatrpane vijestima o pandemiji, ratu i ostalim nedaćama koje čovjek neminovno konzumira na dnevnoj bazi.

image
Ustupljena Fotografija/

Ako imate nedoumice glede srpske vinske scene, Bikicki bi ih vrlo vješto mogao raspršiti. Ukratko, vina su mu dobra! Jako dobra! Nas je osvojio svojom Sferom, bazično se radi o sauvignon blancu koji je podebljan s 10% sivog pinota. Bikicki radi i daleko kompleksnija vina, macerirana, eksperimentira s keramičkim tankovima i bocama i sva su ekološki proizvedena ali ova Sfera koje dolazi u boci alzaškog tipa miriše na neku suludu kombinaciju kamilice, jasmina i zelenog čaja uz još neke arome jabuke i kruške. Možete je nabaviti u Vintesi i košta 99 kuna. Vino za posebnije prilike bio bi možda Bikickijev Uncensored, crveni traminac maceriran 12 dana, kasnije odležavan u hrastovim bačvama devet mjeseci.

image
Vintesa Službena Stranica/

Čak i ako ne znate apsolutno ništa o vinu, Bikicki će vas odmah privući pažnju dobro odrađenim dizajnerskim etiketama koje su jednom riječju drugačije. Napravili su nekoliko dizajnerskih rješenja, no kako se nisu mogli odlučiti koja će se naći na bocama odlučili su koristiti nekoliko varijanti za isti tip vina.

Đorđe Bikicki se dugo godina bavio sportom, vaterpolom pa i košarkom, kasnije je zaglavio baveći se uredskim poslom koji mu je bio beskrajno dosadan, a posao oca i strica s vinom vidio je kao spas od dosade. Zapravo o vinu nije znao ništa, ali se sprijateljio s vinskim prirodnjakom i ikonom srpske scene Oskarom Maurerom s kojim i danas blisko surađuje u proizvodnji vina. Njihovi vinogradi nalaze se na padinama Fruške gore u neposrednoj blizini nacionalnog parka s pogledom na Dunav pa ne čudi da je njihov pristup biodinamički.

image
Bikicki Facebook Page/

"Što mi je san? Ne znam, da još dublje uđemo u biodinamiku i da imamo svoju vlastitu vinariju. Jako sam uzbuđen što dolazim u Zagreb i što imam priliku predstaviti se zagrebačkoj publici" otkrio nam je vlasnik vinarije Đorđe Bikicki u telefonskom razgovoru.

Cijena ulaznice na Vintesino druženje uz vina srpske vinarije Bikicki iznosi 80 kuna, program počinje u 13 sati, a adresa je Vlaška 63, Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:56