‘IDEM U PENZIJU‘

Zatvara se kultna zagrebačka pekara koja postoji od 1925.: ‘Čovjek je kupio parcelu. Sve će rušiti‘

 Ranko Šuvar/Cropix
"U pekarnici su se ispekli i mnogi odojci. Više mesa je tu znalo biti negoli u mesnicama"

Miroslav Trajković (74) i danas se probudio u pola tri ujutro. U svojoj pekarskoj radionici na Novoj Vesi bio je već u tri. Ima 50 godina staža, a na rano buđenje se naviknuo.

Prvih 15 minuta radi zamjes, a zatim se tijesto prvi put odmara u masi. Nakon idućih 15 minuta tijesto oblikuje u gotovi proizvod i ostavlja ga na drugom odmaranju, koje potiče fermentaciju, tj. daje mu se vremena da kvasac odradi svoje. Kći Edita dolazi u pola pet ujutro i počne peći što je tata umijesio. Tijesto ide u peć na minimalno pola sata. Tijekom ranog jutra, dok većina građana još spava, kod njih nema vremena za kavu i odmor.

"Kod tijesta nema stajanja, ono vas tjera", priča nam Miroslav kraj parne peći na drva koja je posljednja takva u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 14:41