Ove godine u zadružnoj pivovari Brlog iz Zadra pripreme za proslavu Međunarodnog dana žena počele su doista rano. Zašto? Kako bi tom prigodom svoje vjerne kupce i pratitelje u svijetu hrvatskog craft piva oduševili posebnom poslasticom i uoči Dana žena na točionike diljem Hrvatske stavili svoje novo pivo ružičaste boje, simbolično nazvano Roza, koje će se ovaj vikend prodavati u ograničenim količinama. Pitali smo Anu Teskeru iz pivovare Brlog, koju vodi s poslovnom partnericom Majom Šepetavec, što ih je nadahnulo da skuhaju ovo neočekivano pivo.
ČARI HIBISKUSA
- Potaknuli su nas dolazak proljeća i promjene koje su stigle s novim kuharom piva Łukaszem Sędzielowskim, koji je recept i napravio. Inspiracija su mu bili belgijski wit i zadarski zalazak sunca pa je kombinacija ustvari izvedenica spomenutog stila piva - kaže Ana Teskera pa uz smiješak dodaje: - Optimizam je naše gorivo i roza boja je bila način na koji pokušavamo zaraziti i ostale idejom o pozitivnim promjenama i međusobnom uvažavanju. Dan žena je ustvari samo jedna od prigoda kada se ta poruka bolje čuje. A kad malo razmislimo, na neki je način Łukasz svima nama poklonio cvijeće. I zapakirao ga je kako on najbolje zna: u pivo.
Ukratko nam je pojasnila i kako je izgledao postupak njegova stvaranja. - Pričali smo o stvarima koje volimo u pivu, okusima, toplijem vremenu... I nekako se nametnulo pšenično pivo. Proces stvaranja uključuje kuhanje probne šarže za što su Maja i Łukasz osmislili vlastito tehnološko rješenje za infuziju hibiskusa u pivo. I pritom su se dobro zabavili - ističe. Roza Brlog svoju crvenkasto-ružičastu boju duguje upravo spomenutom hibiskusu, biljci koju najčešće povezujemo s mirisnim čajevima, a koja se u ovom pivu primjećuje ne samo u mirisu, nego i u ugodnom okusu.
DO ISTEKA ZALIHA
- U okusu se, naravno, osjeti, a najviše doprinosi upravo osjećaju svježine piva. Prve reakcije kušača bile su pohvalne - napomenula je Ana Teskera. Roza se može kušati samo kao točeno pivo do isteka zaliha u kafićima i pivnicama od Zagreba do Zadra.
U Zagrebu je toče u kafiću Botaničar, Caffe Baru Kvart, Craft Roomu, Horvatima, Woody Beer Baru, Velikom Tolku, Fakin Craft Baru, Hop In Craft Beer Baru, Cafe Cajtu, Harat’s Beer Boutiqueu Zagreb, kafiću Ro & Do i baru Pločnik. U Zadru ovo pitko pšenično pivo možete probati u Famous Beach Bar & Grillu, u Čakovcu i Varaždinu u trgovini Angry Moose, dok će se Splićani ovim craft pivom moći počastiti u barovima Sanctuary Bar, Black Dog Bar, The Flag Bar i The Old Hat.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....