Kuhaju i pišu: Berislava Picek i Lucija Picek Posavec
Fotografija: Berislava Picek
Izvor: Živim.hr
Prije 11 godina, kad se moja Lucija rodila, bila je potpuno zdrava i napredna beba. Imala sam dovoljno mlijeka pa je lijepo napredovala sve dok sa šest mjeseci nismo uz dojenje počeli uvoditi nadohranu. A onda odjednom šok! Kad sam joj dala za večeru par žlica mliječne kašice, završila je u bolnici Šalata. Otkrili su da je alergična na dosta toga: u to vrijeme, osim glutena, nije smjela jesti ni jaja, ni mlijeko, agrume, orašaste plodove, ribu. Čak i ako bi ih namirnica sadržavala samo u tragovima. Trebalo je osmisliti pametna i zdrava jela bez tih alergena.
Iako sam se pribojavala kako će u vrtiću, svi su se trudili da nam olakšaju i pomognu. “Opasni” dječji rođendani, druženja s drugom djecom, produženi boravak u školi sretno su iza nas. Danas je Lucija učenica šestog razreda, znatiželjna i puna interesa, bavi se sportom te nakon teakwondoa sada trenira i nogomet.
Od alergija su ostale još one na kikiriki i jaja, no to nam se sada više uopće ne čini kao problem. Lucija je uvijek vrlo jasno i otvoreno govorila o svojim alergijama, sa znatiželjom otkrivala kojim se namirnicama mogu zamijeniti njoj zabranjene i to joj je otvorilo vrata zdrave prehrane. Često zajedno kuhamo i veselimo se svakom jelu koje nije očekivano, a prođe naš kućni sud – tata Ivan je prvi kušač.
Tako smo zajedno otkrile chia sjemenke, agar agar, tofu, integralnu tjesteninu, bademovo mlijeko, brašno od pira, đumbir. U ovoj našoj maloj školi zdrave prehrane svima koji imaju sličan zdravstveni problem ili samo žele upoznati nove namirnice pomoći ćemo provjerenim jelima i idejama.
Što znati o bezglutenskoj tjestenini?
- Od kukuruznog i rižinog brašna, samo s dodatkom vode, ukusna je i pomalo slatkastog okusa, iako bez dodanog šećera.
- Brzo se skuha, pristaje uz svaki umak, a naša omiljena kombinacija je s piletinom i povrćem.
- Za jela s umacima ne treba ju ispirati, tako će se bolje povezati, dok ju je za salate bolje isprati.
- Mi je pripremamo u woku, ali se može pripremiti i u običnoj posudi. Povrće možete kombinirati prema svom izboru, samo vodite računa da ga dodajete prema dužini termičke obrade, dakle prvo ono koje se najdlje priprema, a meso uvijek dođe na kraju.
Recept za Lucijinu tjesteninu
- 25 dag tjestenine
- 1 poriluk
- 1 tikvica
- 1 mrkva
- 20 dag pilećih prsa
- 10 dag domaće šalše
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- soja umak
- himalajska sol
- čili
- med
- peršinov list
- majčina dušica
Priprema:
- Sve povrće narežite na tanke trakice.
- U dobro zagrijanom woku na malo maslinova ulja popržite prvo crveni luk, zatim poriluk pa mrkvu i na kraju tikvice. Nakon nekoliko minuta dodajte šalšu.
- Posebno u posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu.
- Dok se povrće pirja, povremeno ga podlijevajte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina. Dodajte nasjeckani peršin.
- U mužaru zdrobite češnjak i sol, dodajte maslinovo ulje, čili i med da dobijete pastu.
- Kad je povrće gotovo, izvadite ga iz woka i poklopite. Nakon toga u woku ispržite piletinu, također narezanu na trakice, koju ste prethodno marinirali u soja umaku.
- Na meso u wok vratite ispirjano povrće, dodajte ocijeđenu kuhanu tjesteninu i pastu iz mužara. Dosolite prema potrebi. Pospite majčinom dušicom i servirajte. Ovakva orijentalna tjestenina može se jesti i štapićima, bit će zanimljivije.
Još više zdravih priča pronađite na Živim.hr.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....