Što je tempura?
Tempura je japanska smjesa koja se koristi za prženje povrća i morskih plodova (sitne ribe, škampi...). Lagana je, a hrani daje hrskavu teksturu.
Trikovi za savršenu tempuru
Tajna za pripremu tempure leži u iznimno hladnoj mineralnoj vodi. Mjehurići tempuri daju prozračnost. Chefovi predlažu različite trikove prilikom pripreme tempure, od prženja u ulju od kikirikija, dodavanju votke i škroba u smjesu.
Temperatura
Ona je iznimno važna. Tempura se prži na temperaturi između 176 i 190 stupnjeva Celzijevih.
Recept za kućnu tempuru
100 g glatkog brašna
100 g rižinog brašna
pola litre hladne vode
1 jaje
malo soli
Priprema:
Pomiješamo po 100 g glatkog i 100 g rižina brašna. U veću ovalnu posudu dodamo oko ½ litre hladne vode (vodu možemo ohladiti kockicama leda) te umutimo hladno jaje (iz hladnjaka) s malo soli. Zatim lagano umiješamo brašno tako da ostane malo grudasto. U ovako pripremljenoj tempuri možete pohati povrće, sitnu ribu i morske plodove. Ulje zagrijati na temperaturu oko 170 stupnjeva. Ulje je ispravne temperature ako se kapljica tempura smjese, kada je kapnemo u zagrijano ulje, vrati s polovice dubine na površinu - ako padne na dno, ulje je prehladno.