Ovo je bogata torta za istinske obožavatelje kokosa i ljeta. Ako se uskoro bliži neka rođendanska proslava ova bijela ljepotica sigurno će zadovoljiti i najizbirljivija nepca. Za nas ju je pripremila Ana-Marija Buić, a vi nam javite vaše dojmove jer se kod nas tražio komad više!
Sastojci:
240 ml mlijeka
1 vanilin šecer
220 g maslaca sobne temperature
220 g šećera
280 g glatkog brašna
50 škrobnog brašna
1 žlica praška za pecivo
prstohvat soli
5 bjelanjaka
Za namakanje torte:
200 ml mlijeka
1 žlica vodice cvijeta naranče (ili zamijenite dio mlijeka cijeđenim sokom naranče)
1 vanilin šećer
Za kremu:
330 g maslaca sobne temperature
300 g šećera u prahu
prstohvat soli
4 žlice vrhnja za šlag
3 žlicice arome kokosa
2 vanilin šećera
80 - 100 g mljevenog kokosa
sljezovi kolačići za ukrašavanje (otprilike 300 g)
Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180 °C. Obložite tri kalupa promjera 20 cm papirom za pečenje (ili samo jedan ako imate jedan pa pecite trećinu po trećinu torte). Pomiješajte mlijeko i vanilin šećer. Pjenasto umutite maslac i šećer. Ručno dodajte pola brašna, škrobnog brašna i praška za pecivo. Dodajte mlijeko pa zatim i preostalo brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg pa ih lagano umiješajte u tijesto. Rasporedite tijesto u kalupe za pecenje i pecite otprilike pola sata. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Nakon vađenja iz pećnice pustite tijesto da se posve ohladi (otprilike 40 min).
U međuvremenu napravite kremu: tucite maslac i šecer u prahu pa umiješajte i sve ostale sastojke. Ostavite malo u hladnjaku da se stisne. Nakon što se torta ohladila, pomiješajte mlijeko, aromu cvijeta naranče i vanilin šećer pa tijesto namočite aromatiziranim mlijekom. Kremu rasporedite između slojeva i obložite tortu kremom izvana. Po želji ukrasite sljezovim kolačićima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....