Imamo savjete za vas!

ZNATE LI KAKO KUPITI DOBRO MASLINOVO ULJE? Odaberite najbolje uz ove savjete!

 Mario Kučera
Ako niste te sreće da vam u obitelji netko ima maslinik i da boce maslinovog ulja u spremi samo čekaju da i na njih dođe red, sva je prilika da ste se u trgovini zatekli u nedoumici kako odabrati najbolje maslinovo ulje.

Svi znamo da maslinovo ulje nije tek neka namirnica na kojoj ćemo samo popržiti luk, maslinovo ulje nešto je poput vina, klima tlo i vrijeme berbe uvelike utječu na boju, aromu i okus ulja. Osim toga, i vrapci na grani već znaju koje su blagodati maslinovog ulja za zdravlje. Stoga je porasla njegova popularnost i to je na police je trgovina dovelo cijeli niz različitih vrsta maslinova ulja, nekih boljih, a nekih lošijih. Kako biste si olakšali izbor u onome što se nekad čini kao nepregledno more mogućnosti, bacite oko na sljedeći popis.

Čistoća

Maslinovo se ulje može koristiti za bezbroj namjena pa je to ono što prvo trebate imati na umu prilikom njegove kupnje, hoćete li ga koristiti za pirjanje, pečenje ili pak kao dio preljeva za salatu? S obzirom na namjenu, možete birati između tri vrste:

Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobija se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8 posto. Uz zadovoljenje kemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju. Može se koristiti za sve vrste kuhanja, prijanje, prženje, pečenje, mariniranje, a također je i najbolji izbor za začinjanje salate.

Djevičansko ulje (vergine) dobiva se nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto. Može se koristiti za pripremu slanih jela, a kako ima jači okus, dodaje određenu dubinu okusu.

Maslinovo ulje se dobiva miješanjem rafiniranog ulja i određene količine ekstra djevičanskog ulja koja služi poboljšanju boje i okusa, a kiselost ovako proizvedenog ulja je oko 5 posto.

Podrijetlo

Iako ćete na policama naći ulja koja dolaze iz različitih zemalja, poput Italije i Španjolske, u ovom slučaju ona poznata ‘domaće je najbolje’ zasigurno nije daleko od istine. Tu naravno ostaje vječna dilema o tome je li bolje dalmatinsko ili istarsko maslinovo ulje, no pravi stručnjaci reći će vam da mjesta generaliziranju nema, kvaliteta ulja ovisi o mjestu uzgoja, klimi, sortama i načinu prerade. Da biste otkrili što vam najviše paše, najbolje je neko vrijeme eksperimantirati s različitim vrstama i vidjeti što vas oduševljava, a što ne.

Cijena

Kao što je slučaj s većinom stvari, ‘koliko para, toliko muzike’. No kad je u pitanju maslinovo ulje, ne morate baš dati pola mjesečne plaće za dobru bocu ulja, kao što biste mogli pomisliti gledajući cijene tzv. boutique maslinovih ulja. Takva ulja proizvođača poput Brachie, Chiavalona, Belića, Ipše i ostalih uspjela su na tržištu zbog zaista iznimne kvalitete, dizajna proizvoda i vrhunskog marketinga. Takva si ulja možete priuštiti kao začin. Par kapi prelivenih preko salate ili čak kolača dat će vašem jelu jednu novu dimenziju. No odmaknemo li se od te najskuplje kategorije, druga kategorija su ulja domaćih maslinika koja se plasiraju u trgovačkim lancima. Ta ulja stoje 80 do 100 kn po litri i zauzimaju sve veći dio na tržištu te polako istiskuju strane proizvođače. Najukusnija su obično ulja koja se dobivaju od jedne sorte, ma da ima i izvanrednih selekcija.

oil
/ Getty Images/iStockphoto

Sami ćete odlučiti koliko novca izdvojiti, no ipak ćemo vam dati jedan savjet: ako tražite kvalitetu, ne kupujte ulje koje je cijenom znatno ispod ostalih ulja na polici. Tako niska cijena može značiti da ulje nije čisto već da je pomiješano s ostalim, jefitinijim vrstama ulja. Ako vam se cijena čini predobra da bi bila istinita, a niste naletjeli na neki veliki popust, dobro pročitajte što piše o sastavu na etiketi kako biste bili sigurni da zaista kupujete maslinovo, a ne neko drugo ulje. Najsigurnije je izbjegavati velike boce i birati one manje tako da ulje možete iskoristiti dok je najsvježije. Neotvorene boce traju otprilike godinu dana, a otvorene je najbolje potrošiti otprilike unutar dva mjeseca.

Kad ulje donesete doma, imajte na umu da ga je najbolje držati na tamnom, zatvorenom mjestu i daleko od izvora topline, npr. štednjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 17:09