Santa Elisabetta, jedno od najtraženijih vina Hrvatske, danas je prošla kroz poseban proces selekcije koja se, sada već tradicionalno, svake godine u isto vrijeme održava u restoranu Plavi podrum u Voloskom. Deseteročlana komisija sastavljena od iskusnih sommeliera i vinskih novinara bira između različitih sekcija i njihovih kombinacija, u potrazi za onom savršeno uravnoteženom, idealnom ekspresijom sorte teran.
Ove su godine članovi komisije bili Daniela Kramarić, Rene Bakalović, Sanja Simić, Davor Butković, Sandi Paris, Ana Hozjan, Emil Perdec, Ana Jankovska, Igor Luković i Saša Špiranec. Finalni odabir terana Santa Elisabetta 2018., koji nakon ovog kušanja ide na buteljiranje i potom na odležavanje, na tržište treba izaći na jesen ove godine.
Nakon odabira Santa Elisabette iz 2018. degustirali su se i uzorci iz berbe 2019. među kojima su odabrane sekcije od kojih će se sljedeće godine raditi nove kombinacije blendova, koji će potom u isto doba ponovno biti kušani od strane iste komisije. Ovo događanje samo je završna faza stroge selekcije u vinogradu Santa Elisabetta, gdje su odabrane samo njegove najkvalitetnije pozicije, koje su potom podvrgnute rigoroznoj zelenoj berbi, potom dodatnoj obradi grozdova, a konačno i selekciji grozdova na prijemu u podrumu.
Proces koji prolazi vino Santa Elisabetta od vinograda do stola jedan je od najrigoroznijih. U konačnici manje od 4.000 boca ugleda tržište, a potražnja za vinom je takva da se kompletna proizvedena količina rasproda u svega tjedan dana od puštanja na tržište.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....