Znate li zašto su vino i sir par iz snova? Prije svega, više zbog sira nego zbog vina jer sir je taj koji svojim svojstvima dodatno obogaćuje okus vina. Vino voli sol, a sirevi su uglavnom slani. Zatim, vino se često ljubi s masnoćom kakvu posjeduju sirevi. I, na kraju, u sirevima ima dosta umami okusa koji također pojačava doživljaj vina. Slanost sira čini vina manje oporim i taničnim, pojačava dojam slasti i omekšava ih, a masnoća sira daje ravnotežu vinskim kiselinama, pojačava dojam svježine i voćnosti te čini okus vina bogatijim.
Nekoliko stvarno korisnih savjeta za sparivanje vina i sira potražite u novom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg koje izlazi 30. svibnja.
VINO&SIR
Znate li koje vino se najbolje slaže uz mladi, koje uz tvrdi, a koje uz omiljene plave sireve?
Saša Špiranec otkriva nam najbolje spojeve kada su u pitanju vino i sir
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....