Osim tradicionalnih džemova, pekmeza, ukiseljenih krastavaca ili paprika, ajvara i pinđura u našu kuhinju polako ulaze i noviteti poput chutneya koje obilježava duga tradicija i velika svjetska popularnost. Chutney potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a sama riječ "chutney" dolazi od hindu riječi "chaṭnī", što u prijevodu znači "lizati". Dobiva se miješanjem voća, povrća, začina, octa i šećera te se kuha do guste teksture. Najčešće se poslužuje kao dodatak mesnim jelima ili sirevima, ali za pravo uživanje u njegovom okusu treba vam samo malo prepečenog kruha.
Danas smo za vas pripremili recept za slasni chutney od šljiva i luka, a u novom broju Dobre hrane potražite još odličnih slano-slatkih kombinacija!
Recept za chutney od šljiva i luka
- 400 g luka po vašem izboru
- 5 žlica suncokretova ulja
- 50 g grožđica
- 350 g svježih šljiva
- 100 g cvjetnog meda
- 120 g smeđeg šećera
- 200 ml crnog vina
- 120 ml vinskog octa
- pola žličice mljevenog čilija
- prstohvat soli
U veću posudu stavite ulje, lagano ga zagrijte i dodajte na tanke ploške narezani luk te ga pirjajte dok malo ne uvene. Zatim dodajte grožđice, na kockice narezane šljive, med, šećer, vino, ocat i začine. Kuhajte 20-30 minuta dok se smjesa ne zgusne. Topli umak odmah stavite u staklenke i dobro zatvorite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....