KRENULE PRIPREME ZA ZIMNICU

PROJEKT ZIMNICA: Napravili smo divan chutney od šljiva i luka kojeg se ne možemo zasititi!

 Marko Miščević

Osim tradicionalnih džemova, pekmeza, ukiseljenih krastavaca ili paprika, ajvara i pinđura u našu kuhinju polako ulaze i noviteti poput chutneya koje obilježava duga tradicija i velika svjetska popularnost. Chutney potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a sama riječ "chutney" dolazi od hindu riječi "chaṭnī", što u prijevodu znači "lizati". Dobiva se miješanjem voća, povrća, začina, octa i šećera te se kuha do guste teksture. Najčešće se poslužuje kao dodatak mesnim jelima ili sirevima, ali za pravo uživanje u njegovom okusu treba vam samo malo prepečenog kruha.

Danas smo za vas pripremili recept za slasni chutney od šljiva i luka, a u novom broju Dobre hrane potražite još odličnih slano-slatkih kombinacija!

Recept za chutney od šljiva i luka

  • 400 g luka po vašem izboru
  • 5 žlica suncokretova ulja
  • 50 g grožđica
  • 350 g svježih šljiva
  • 100 g cvjetnog meda
  • 120 g smeđeg šećera
  • 200 ml crnog vina
  • 120 ml vinskog octa
  • pola žličice mljevenog čilija
  • prstohvat soli


U veću posudu stavite ulje, lagano ga zagrijte i dodajte na tanke ploške narezani luk te ga pirjajte dok malo ne uvene. Zatim dodajte grožđice, na kockice narezane šljive, med, šećer, vino, ocat i začine. Kuhajte 20-30 minuta dok se smjesa ne zgusne. Topli umak odmah stavite u staklenke i dobro zatvorite.



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 10:08