Tradicionalna jela Međimurja u pet sljedova, pripremljena na moderan način, predstavio je chef Damir Medved, a pratilo ih je pet vina Podruma Štrigova (Pinot bijeli, Rajnski rizling, Chardonnay, Muškat Ottonel i Muškat žuti) od kojih su neka nedavno nagrađena u Londonu, na International Wine Challengeu (IWC), najstrožem ocjenjivanju od strane struke.
Zalogaji od mesa iz tiblice i Namaz od buče i čvaraka bili su dobrodošlica uzvanicama iz medijskog svijeta, koje su se u Međimurju okupile u sklopu trodnevnog ‘ženskog izleta ’Women’s day by modniALMAnah. Nikola Vrbanić, enolog Podruma Štrigova, uz te zalogajčiće na prste i žlicu, uspješno je predložio Pinot bijeli 2020 od istoimene pomalo zapostavljene sorte, koja daje jako dobre rezultate u međimurskom kraju.
‘Kralj vina’ Rajnski rizling, također iz lanjske berbe, dovoljno je bio lagan i lepršav da se fino sjedinio s Krem juhom od buče s tostiranim košticama i bučinim uljem. Ovaj je kraj poznat po kvalitetnim bučama i bučinu ulju, a ova naizgled jednostavna juha, samo je jedno od jela koja pobuđuju maštovitost u kreaciji i vrhunsku izvedbu.
Za toplo predjelo, chef Damir Medved odabrao je Trgance s komadima bifteka, koji su se izvrsno dopunili s razigranim Chardonnayem 2020. Ova je kombinacija jela i vina proglašena najboljom te večeri u kojoj se ‘Međimurje malo’ iz čuvene pjesme, predstavilo bogatim i raskošnim tanjurima s nezaboravnim delicijama.
Kratko zatišje čaša i žlica iskoristio je Karlo Kramar, komercijalni direktor Podruma Štrigova, kako bi prisutne upoznao s posebnostima ovog najvećeg proizvođača vina u Međimurskoj županiji.
Podrum Štrigova, koji datira od 1963. godine, najstarija je vinarija u ovom kraju, a godišnje proizvede 1,7 milijuna litara. Na 85 hektara vinograda uzgajaju devet sorti vina, od kojih su najzastupljenije graševina, sauvignon, rajnski rizling i traminac, a dosad su na raznim natjecanjima osvojili 114 nagrada. Od nedavno su u vlasništvu Trgovačkog poduzeća Varaždin, a osim kušaone u Štrigovi, imaju dvije vinoteke u Varaždinu te po jednu u Čakovcu i Bjelovaru. Manje je poznat podatak da je njihova arhiva, s 30.000 boca, treća po veličini u Hrvatskoj, odmah nakon Kutjeva i Iloka. Najstarija butelja im je iz 1991. godine…
Mali sat povijesti Podruma Štrigova prekinulo je glavno jelo – Pureći svitak s mlincima u panadi na pjenici od celera i batata. Dosjetljivi chef Medved znao je da purica ne može bez mlinaca, ali ih nije poslužio na klasičan način, nego praktično zamotane u svitak. Celer se već odavno primjenjuje u lokalnoj kuhinji, ali na ovaj način dao je još više od sebe uz batat, ukusnu i zdravu biljku koja opasno konkurira čuvenom međimurskom krumpiru.
Ovo nadasve zanimljivo jelo pratio je neobičan izbor vina. Diskretno aromatični, polusuhi Muškat Ottonel 2019, inače vrlo rijedak u hrvatskom vinarstvu, obično bi se pio uz laganije salate i deserte.
Oni koji više vole ‘klasični’ Muškat žuti, poput ovog iz berbe 2020, došli su na svoje uz Međimursku gibanicu bez koje je nezamisliv svaki ozbiljniji gastronomski finiš na sjeverozapadu Hrvatske. S njom je na kraju, uz ovacije prisutnih, rado pozirao glavni i odgovorni ove nezaboravne večere, chef Damir Medved
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....