Nije vrijeme za velika okupljanja, ali jest za isprobavanje novih recepata u najužem krugu bliskih ljudi. Na tržište je nedavno stiglo novo craft pivo - Grif Oatmeal Stout pa smo istražili uz kakve bi se okuse ono najbolje sljubilo. Novi Stout je vrlo pitko i osvježavajuće pivo. Njegov okus podsjeća na kavu, čokoladu i karamelu, a sadrži i zobene pahuljice koje mu daju bogatstvo i punoću okusa. Ono što ga čini istinski posebnim jest da djeluje glatko i kremasto. Zato je izvrsna pratnja brojnim jelima. Isprobajte ga uz svinjske medaljone u umaku od kestena i pohane bundeve, uz Chilli con carne ili BBQ rebarca. Oduševit će vaša nepca.
Svinjski medaljoni u umaku od kestena i pohane bundeve
Sastojci:
- 600g svinjskog lungića
- začini
- 1dl piva
- maslinovo ulje
- 100g očišćenih kestena
- 1 pohana bundeva (jaje, brašno, krušne mrvice, sol)
Svinjski lungić očistiti od žilica i narezati na medaljone te ih staviti na zagrijano maslinovo ulje i peći tri, četiri minute. Zatim dodati malo češnjaka i prethodno kuhane kestene, malo Oatmeal Stouta i sve zajedno pirjati nekoliko minuta. Zatim začiniti i dodati temeljac. Nastaviti kuhati dok se ne izreducira, a onda dodati u umak medaljone i pirjati još nekoliko minuta. Bundeve očistiti od kore sjemenki te ju narezati na ploške debljine pet milimetra. Posoliti i panirati na bečki način te pržiti na masnoći.
Chilli con carne
Sastojci:
- 600g miješanog mesa
- 100 g slanine
- povrće: 1 luk, režanj češnjaka, 100g mrkve, 100g celera, 500g krumpira, 100g paprike, 100g kukuruza te 100g crvenog graha
- 1 žlica koncentrata rajčice
- začini: peršin, sol, papar, chili suhi
- 1 žlica svinjske masti
Na masnoći dinstati luk, a kad luk dobije zlatnu boju dodati mrkvu i celer, zatim mljeveno meso, režanj češnjaka, papriku, krumpir i slaninu. Dodati i koncentrat rajčice te nastaviti dinstati, politi s pivom i temeljcem, začiniti, dodati kukuruz i crveni grah, peršin, ljutinu po želji i kuhati dok sve ne omekša, zgusnuti krušnim mrvicama po želji.
BBQ rebarca
Sastojci:
- 1kg svinjskih rebara
- BBQ umak
- začini: sol, papar
- 0,5l pivo
Svinjska rebarca začiniti soli i paprom, zaliti pivom i pustiti nekoliko sati da se mariniraju. Zatim ih peći na roštilju ili tavi (s obje strane četiri do pet minuta). Kad su pečena, u zagrijanoj tavi ugrijati BBQ umak te dodati rebarca.
Sve poslužiti uz Grif Oatmeal Stout.
Dobar vam tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....