Za slučaj da još uvijek niste osmislili blagdanski meni, inspiraciju možete pronaći kroz kulinarski višeboj koji je osmislio poznati hrvatski chef Mate Janković.
Mate je tako postavio slane i slatke blagdanske recepte i pripremio ih s ekipom Combisovaca koji sada već tradicionalno kuhaju s Matom pred Božić. A kako su ove godine Combis i Varionica na tržište lansirali i piva, veliko pitanje je kako ova blagdanska hrana paše uz pivo, odnosno pivo uz hranu. Kome se tava najviše dimila i kako su se točno pripremali bakalar, povrće i božićni kolač s orasima i rogačem, saznajte u montiranom videu s kuhanja. Možda i vas povede božićni duh, pa izazovete mamu, tatu, partnera ili susjeda u malo nadmetanje..
Bakalar s vongolama i povrćem
Sastojci:
- 150 grama bakalara ili neka druga bijela riba
- 100 grama vongola
- 1 decilitar vina
- Pola zličice kurkume
- 30 grama maslaca
- 10 grama brašna
- Sol
- Papar
- 0.05 maslinovog ulja
- 50 grama mrkve
- 50 grama prokulice
- 50 grama tikvice
- 20 grama luka
1. Skuhati povrće u slanoj vodi. Tikvice ispeći na maslinovom ulju i posoliti ih.
2. U vongole dodati vino, kuhati dok se ne otvore. Procijediti tekućinu. Pola vongola očistiti, pola ostaviti u školjci.
3. Na rastopljeni maslac dodati brašno, kratko popržiti, dodati tekućinu od školjki i kurkumu. Dodati u umak školjke. Ako je pregusto dodati i malo vode.
4. Ribu dobro osušiti, zagrijati maslinovo ulje. Ispeći posoljenu ribu na strani kože, dodati u tavu povrće i maslac te kratko sve sotirati.
5. Poslužiti na tanjuru lijepo aranžirano da je koža ribe na gornjoj strani.
Kolač od oraha i rogača
Sastojci:
- 130 grama šećera
- 100 grama oraha
- 50 grama brašna
- 150 grama bjelanjka
- 20 grama brašna od rogača
- 130 grama rastopljenog maslaca
- 10 grama meda
Sve sastojke izmjesati i napuniti u silikonske ili neke druge kalupe.
Peći na 190 stupnjeva 14 minuta.
Dobar tek i ugodni vam blagdanski dani.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....