Novi zanimljivi Sauvignon Blanc na hrvatskoj vinskoj sceni

Royal Hill/Press

Vinogradi Royal Hill vinarije u Erdutu prostiru se na 50 hektara, a njihova zasađenost plemenitim francuskim sortama potvrđuje inspiraciju koju ova ambiciozna mlada vinarija pronalazi u bogatoj tradiciji francuskog vinogradarstva.

Ove godine su povodom prvog novog vinograda sa zasađenih 5 hektara najboljih francuskih klonova Sauvignon Blanca, lansirali novu etiketu - Royal Hill Estate Sauvignon Blanc.

Druga najpopularnija sorta vina na svijetu

image

Royal Hill/Press

Sauvignon blanc je druga najpopularnija svjetska vinska sorta. Zavisno od klime, daje vrlo raznolika vina. U hladnijim podnebljima loza daje vina s izraženijom kiselinom uz dominaciju “zelene” arome trave, zelene paprike, zelene jabuke ili koprive i tek rijetko prisutno tropsko voće ili bazgu. U toplijim podnebljima pak, dominira upravo spomenuto tropsko voće te citrusne note. Posebno su na cijeni vina ove sorte koja se mogu opisati kao “svježa, ali elegantna”.

U čast novog vinograda

Royal Hillov Sauvignon Blanc aromatski se smjestio negdje na pola puta između svježih i toplijih podneblja. Djelomično je to i rezultat činjenice što su u Royal Hillu grožđe za ovo vino djelomično nabavljali iz raznih hladnijih podneblja poput Štajerske i Međimurja. Već u 2024. novi vinograd Royal Hilla dati će svoj prvi rod, te ćemo moći ocijeniti koliki su njihovi napori u skladu s njihovim visokim ambicijama. One će biti okrunjene izgradnjom nove, ultramoderne vinarije, čije se puštanje u rad očekuje 2026. godine.

Ukusna paleta Royal Hill Estate Sauvignon Blanca obiluje aromama tropskog voća uz svježe herbalne note šparoga i limunske trave, koje zaokružuje pikantna bazga. Hrskave kiseline i slastan završetak čine ovo vino izuzetno osvježavajućim. Novo vino iz Royal Hilla lansirano je na domaće tržište u limitiranoj seriji od desetak tisuća boca, a već na prvim sajamskim nastupima osvojilo je brojne komplimente od stručnjaka i ljubitelja vina. Uz ograničenu količinu ide i limitirana distribucija, pa će ovo vino biti dostupno isključivo u odabranim domaćim restoranima i kod vodećih distributera poput Mive, Vrutka i Punog sepeta. Za širu publiku, osigurana je distribucija kroz poznate vinoteke poput Witrine, Vinite i Vintese.

Uz tople ljetne i jesenske večeri

Sauvignon Blanc Royal Hilla svakako je pogodan za ozbiljno sparivanje s jelima. Ovo je jedno od rijetkih vina koje se savršeno slaže sa sushijem. Osim s raznim morskim plodovima, posebno školjkama i škampima, ovo novo vino Royal Hilla izvrsno se uklapa s pastama i rižotima s artičokama i šparogama te s mekanim i kremastim sirevima poput briea ili mladih kozjih sireva. Vjerujemo da će ovo vino biti označeno kao "treba probati" na mnogim ovogodišnjim vinskim listama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:29