Istarska trpeza u doba Uskrsa je jedna nadasve posebna priča. Polusuhe kobasice su spremne za rezanje, mladi ovčji sir se počinje proizvoditi, šparoge su u rastu, a i janjetina je spremna za “padelu”, lonac u kojem se meso polako dinsta na niskoj temperaturi i to po pet sati. Kada tome još dodamo ručno rađenu tjesteninu, tartufe, pesto, boškarina pa i posebne autohtone istarske slastice i pokoju kapljicu malvazije, jasno je da imamo jednu gozbu na koju teško da itko može ostati ravnodušan.
Pritom moramo naglasiti da će se uskršnji stol razlikovati od mjesta do mjesta, a u nekim slučajevima i od kuće do kuće. Postoji, naravno, nekoliko konstanti, kao što su jaja, pinca i mladi luk, no ljepota istarskog poluotoka jest da će svako domaćinstvo dodati vlastiti rukopis određenom jelu, makar recept bio star i stotinama godina.
Trpeza s početka teksta naći će se tako na stolu obitelji Celija. Tko god cijeni tradicionalnu istarsku kuhinju odmah će prepoznati to prezime, kao i Vodnjanku, jedan od najboljih tradicijskih restorana u Vodnjanu, koji se od 2019. nalazi i u Zagrebu. Spomenuta reputacija pritom ne dolazi bez kredita, što potvrđuje i prestižna oznaka Gault & Millau, a u pozadini uspjeha stoje tri žene koje su utkale ime restorana u povijest istarske kuhinje.
Priču je prva zakotrljala baka Ana koja je 60-ih godina u Vodnjanu otvorila tipičnu konobu s nekoliko skromnih, ali iznimno ukusnih domaćih jela. Njezina kći Svjetlana preuzela je obiteljski posao krajem 70-ih i s godinama pretvorila Vodnjanku u jedan od najistaknutijih restorana cijele Istre koji je svoje sadašnje obrise poprimio 2010. godine. Da se ime lokala čuje i iza Učke zaslužna je Ivana, Svjetlanina kći, koja vodi zagrebačku inačicu Vodnjanke te je glavni “krivac” što se ljubav prema istarskim specijalitetima proširila i među stanovnicima hrvatske metropole.
Jelovnik umotan u tradiciju
Uskrs u obitelji Celija je uvijek popraćen s radom u Vodnjanki, zbog čega im je jelovnik u ovo vrijeme naprosto umotan tradicijom i proljetnom svježinom, što možemo vidjeti kod njih u restoranu, ali i na Woltu, najvećoj dostavnoj platformi u Hrvatskoj koja surađuje s najboljim i najpopularnijim restoranima i trgovinama u više od 35 hrvatskih gradova, gdje se mogu pronaći brojna njihova signature jela.
No, nas je zanimalo što se za Uskrs nalazi na stolu kod obitelji koja slovi kao sinonim za istarsku tradicionalnu kuhinju. Gospođa Svjetlana nam je izrecitirala jelovnik s početka teksta te dodala da će posebno mjesto imati ručno rađena tjestenina, jer, kako kaže – pršut je u Istri kralj, a tjestenina kraljica.
“Tjestenina se u Istri oduvijek spravljala kod kuće jer se prije nije imala gdje za kupiti. Upravo zato receptura ovisi od kuće do kuće. Neka su domaćinstva stavljala više jaja, neka samo jedno, ovisno o tome koliko su u tom trenutku imali na raspolaganju, a neki su radili i bez jaja pa smo tako dobili i naše poznate pljukance. Nekad je ženama izrada tjestenine bila odmor od posla – navečer bi se okupile i sjele te zajedno radile fuže”, prisjeća se Svjetlana te dodaje da su “bumbarke” imale svoj poseban običaj.
Bumbarska torta – posebna autohtona delicija
Bumbari su žitelji Vodnjana koji govore dyaleto bòumbaro ili bumbarski. Oni nisu toliko radili tjesteninu, koliko su umake sljubljivali s palentom, ali su imali jako dugu tradiciju pečenja kruha u pekarama. U Vodnjanu je nekad gotovo svaki dio grada imao svoju malu pekarnicu, gdje su stanovnici nosili svoj kruh da se ispeče.
Još jedna posebnost žitelja ovog kraja je i bumbarska torta, odnosno Torta de Mandole koja se priprema od samo tri jednostavne namirnice - badema, jaja i šećera. Recept za njenu pripremu prenosi se usmenom predajom s koljena na koljeno, a postoji informacija da se pripremala još davne 1902. godine.
TZ grada Vodnjana je lani pokrenula inicijativa da bumbarska torta postane nematerijalno kulturno dobro, a ključnu ulogu i u toj priči ima upravo gospođa Svjetlana. Ona redovito održava radionice o pripremi Torte de Mandole, jer se ta autohtona istarska slastica trenutačno radi samo u restoranu Vodnjanka.
- Kod pripreme bumbarske torte ne smije se žuriti jer u njoj nema gradijenata koje inače stavljamo u kolače i peciva. Ona je jednostavna, ima samo tri namirnice – jaja, bademe i šećer, iako se svatko može poigrati s receptom i dodati još poneki sastojak. Važno je samo da su namirnice kvalitetne i da se ne brza, jer smjesta na kraju mora biti prozračna i lagana, baš kao što su je pripremale nonice od prije sto godina - govori Svjetlana te dodaje da se radi o idealnom desertu za nadolazeći Uskrs, jer se ona prije redovito pripremala za sve velike svečane prigode.
Posebna ponuda na Woltu
Upravo je zato Vodnjanka pripremila posebnu promotivnu ponudu putem Wolta kako bi ovih blagdana svi mogli iskusiti dio istarske tradicije na svom tanjuru. Za glavno jelo su predvidjeli pečenu teletinu s fritulicama od poriluka, pečenim krumpirom i tikvicama u tempuri, a za desert jedinstvenu bumbarsku tortu.
“Nama je Wolt, možemo reći, treća ruka jer nam se narudžbe na aplikaciji nadopunjuju s gostima u restoranu. Nažalost, ne možemo baš sva jela staviti iz jelovnika u ponudu na Woltu, jer se pojedina konzumiraju odmah nakon pripreme, no zato imamo nekoliko apsolutnih hitova koji uvijek odlično prolaze. Jedan od njih je i naša sporo pečena teletina, ali i jedinstvena bumbarska torta”, istaknula nam je Ivana Celija, a njena majka nam je odmah i otkrila recepte za oba jela, s time da sve sastojke za pripremu možete pronaći na Woltu.
Osim hrane iz omiljenih mjesta, aplikacija nudi i superbrzu dostavu osnovnih namirnica, kućnih potrepština i proizvoda, jer Wolt Market u ponudi ima više od 2000 proizvoda, s time da će isti na vaša vrata doći u roku od pola sata - bez gužvanja u trgovini i čekanja u redu. Ako ste u zadnji tren shvatili da vam nedostaju stvari koje ne možete pronaći u jednoj trgovini, opcija Wolt Double Order je tu odlično rješenje. Naručite iz dvije različite trgovine odjednom i sve vam stigne zajedno. Nema dvostrukih narudžbi, nema čekanja dvije dostave, samo dvostruka učinkovitost u jednom potezu.
Stoga, ako ovog Uskrsa želite osjetit dašak Istre u svom domu, skoknite na Wolt i uživajte u specijalitetima koje potpisuje chefica jednog od najcjenjenijih istarskih restorana ili ih sami pripremite uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka koje možete pronaći na Wolt Marketu.
Sporo pečena teletina s fritulicama od poriluka, tikvicama u tempuri i pečenim krumpirom
Uzmite komad teletine, začinite po želji, i stavite u pećnicu da se peče na 150 °C barem tri sata. Zalijevajte meso umakom od pečenja. Dok se teletina peče, pripremite fritulice od poriluka. Pomiješajte mileram (900 g), skutu (400 g), nasjeckani poriluk (100 g), glatko brašno (200 g), tri jaja, prašak za pecivo (10 g) te dodajte prstohvat soli i papra. Kada dobijete homogenu smjesu, ostavite da se malo odmori u hladnjaku i onda oblikujte male okruglice koje zatim popržite u vrućem ulje.
Za tikvice u tempuri vam je potrebno mlijeko, brašno, sol, papar i jaja. Tikvice narežite na ploške od 1 cm. Zagrijte ulje u širokom loncu tako dugo dok se na drvenoj dršci kada se stavi u ulje ne počnu dizati mjehurići. Umutite jaje s mlijekom te dodajte brašno, sol i papar. Ploške tikvica provucite kroz tijesto i pecite u vrućem ulju, ovisno o veličini komada, 3-5 minuta, sve dok ne postane hrskavo i poprimi boju. Ostavite da se ocijedi na kuhinjskom papiru.
Za kraj pripremite još pečeni krumpir te sve skupa poslužite s teletinom.
Bumbarska torta s bademima
Kao što smo rekli, za tradicionalnu bumbarsku tortu potrebna su samo tri sastojka – jaja (10 komada), šećer (250 g) i mljeveni bademi (500 g), no u Vodnjanki dodaju još glazuru, za što su vam još potrebni šećer u prahu, maslac te listići badema.
Prvo je potrebno odvojiti bjelanjke i žumanjke. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom dok ne postanu svijetli i kremasti (što dulje miksate, to bolje), a bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
U smjesu žumanjaka naizmjenično dodajte mljevene bademe i snijeg od bjelanjaka. Miješajte polako, ručno, laganim pokretima odozdo prema gore kako bi smjesa ostala prozračna i bez grudica.
Smjesu izlijte u kalup i stavite u hladnu pećnicu (pećnica se ne zagrijava unaprijed). Tek tada uključite pećnicu na 180°C i pecite oko 40 minuta, dok torta ne dobije zlatnu boju i ne postane čvrsta na dodir.
Nakon toga napravite glazuru i prelijte preko torte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....