Počeo je zadarski Festival mesa Meat Me 3.0: Četiri dana guštanja u mesnim delikatesama čak i za - vegane

Meat Me festival, grad Zadar

 Photo by Bojan Bogdanić
U srijedu je u Zadru počeo Festival mesa Meat Me 3.0, gastronomsko-turistička manifestacija koju od 2019. godine, u suradnji i uz podršku niza partnera i suradnika, organizira Turistička zajednica grada Zadra, promovirajući tako gastronomsku baštinu Zadra i njegovog kraja.

Ideja Festivala je da se kroz glavne mesne teme posezonskim turistima, ali i domaćim ljudima predstavi dio tradicijske kuhinje ovog dijela Dalmacije.

Mali će trg Stare pijace u sklopu Tržnice na Poluotoku do subote, 15. listopada, biti velika outdoor kuhinja i dekorirani restoran. Ljubitelji mesa će u ponuđenim jelima uživati po primjerenoj cijeni od 35 kuna. Prvog festivalskog dana tema je bila svinjetina. Glavna zvijezda bio je sekeli gulaš, primjereniji kontinentu i mađarskoj ostavštini, ali je to jelo više bilo posveta općeprihvaćenom kiselom zelju, najprisutnijoj vrsti fermentiranog povrća u ovim krajevima, koji se ukuhava u „obični“ gulaš, zapravo gulaš juhu.

image

Meat Me festival, grad Zadar

Photo by Bojan Bogdanić
image

Meat Me festival, grad Zadar

Photo by Bojan Bogdanić

Svinjetina je prvog Meat Me dana pokazala i svoja druga lica – hladni pečeni odojak i odresci s grilla s kiselim kupusom začinjenim maslinovim uljem bili su ponuđeni na izbor mnogim Zadranima i gostima koji su bili oduševljeni što se na Pijaci održava mesni festival.

Cijelu ovu zadarsku kuharsku paradu vode profesori i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar na čelu s poznatim chefovima Renatom Kraljevom i Josipom Vrsaljkom, uz tehničku i operativnu podršku catering majstora Nevena Nadinića.

image

Meat Me festival, grad Zadar

Photo by Bojan Bogdanić
image

Meat Me festival, grad Zadar

Photo by Bojan Bogdanić

Drugi dio gastronomske ponude zadarskog Meat Me festivala čini oksimoronski štos – mesna jela bez mesa. Kako? Pokazuju to tri brata Stanišić iz Petrčana, već nadaleko poznati klapski i operni pjevač Duje te braća mu Roko i Lujo, koji zajedno vode jedini zadarski veganski restoran The Botanist. Zelje na dalmatinski i pohana veganska „puretina“ bili su njihov izbor prvog dana, a mnogi su posjetitelji, više iz znatiželje, a poslije i iz gušta, degustirali njihova jela. Meso bez mesa – ugodni šok, ali samo za one koji ne prate svjetske gastronomske trendove u kojima je veganstvo postalo popularan izbor. The Botanist je čak i u gastronomski tvrdokornom Zadru postao popularan i poželjan, a Stanišići će i u sljedeća tri festivalska dana nastaviti sa svojim mesno-veganskim kreacijama na temu teletine, piletine - domaćeg pivca i junetine.

image

Meat Me festival, grad Zadar

Photo by Bojan Bogdanić
image

Meat Me festival, grad Zadar

Photo by Bojan Bogdanić

Naravno, to su i teme glavnine ponude Meat Me 3.0 u sva četiri festivalska dana. Kuhana teletina s prilogom od povrća, tingul od pulastra i juneće varivo i tripice samo su dio ponude koja će dočekati festivalske goste.

Festivalski program s voditeljima i DJ-ima traje od 10 do 14 sati, a dva posljednja festivalska dana, petak i subota, imaju i svoj večernji program. Uz velike mesne roštilje u petak će publiku zabavljati Pips, Chips & Videoclips, a u subotu riječki elektro-rock duo The Siids.

image

Meat Me festival, grad Zadar

Svakodnevno su na Festivalu sa svojim vinima nazočni vinari zadarskog kraja, a za druga pića, sokove i koktele, brine se Maraska u svom kutku. Uz uobičajenu ponudu najstarije zadarske tržnice, Meat Me 3.0 je na nekoliko novih štandova donio ponudu domaćih suhomesnatih proizvoda, paških sireva i cvijeta soli Solane Nin.

Potporu zadarskom Festivalu mesa dali su Grad Zadar, Turistička zajednica Zadarske županije i Hrvatska turistička zajednica te, naravno, Tržnica Zadar.

image

Meat Me festival, grad Zadar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2024 02:28