Tradicija jača od svih trendova – Pivac Dalmatinski pršut

 promo

Bliži se vrijeme božićnih domjenaka, obiteljskih okupljanja i blagdanskih druženja. Bilo da se radi o formalnim prilikama ili ležernijim proslavama u društvu najmilijih, svima je zajedničko da uključuju – finu hranu. No, dok se party moda i trendovi blagdanskog dekoriranja iz godine u godinu mijenjaju, u kuhinji smo skloniji držati se prokušanih klasika i svima omiljenih delicija koje su već tradicionalno neizostavan dio svake svečanosti. Jedna od takvih poslastica, bez koje ne možemo zamisliti posebne trenutke i svečana okupljanja uz blagdanski stol, svakako je Dalmatinski pršut - vrhunska suhomesnata delikatesa proizvedena od visokokvalitetne sirovine po tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi.

image
promo

Strogo kontrolirana kvaliteta

Zanimljivo je da više od polovice ukupne domaće proizvodnje pršuta dolazi iz Vrgorca, gradića u dalmatinskom zaleđu u kojem se nalazi najveća pršutana ne samo u Hrvatskoj, već i cijeloj jugoistočnoj Europi. Tržišni lider u proizvodnji pršuta je Mesna industrija Braća Pivac, a osim zemljopisno zaštićenog Dalmatinskog pršuta iz njihove pršutane stižu nam Dalmatinska panceta te Dalmatinska pečenica, još dva proizvoda zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Dalmatinski pršut, panceta i pečenica dio su ekskluzivne obitelji domaćih autohtonih proizvoda, čija oznaka zemljopisnog podrijetla podrazumijeva proizvodnju po pravilima strogo definiranima proizvođačkom specifikacijom i pod stalnim nadzorom kontrolnih tijela. Primjerice, pršuti prije izlaska na tržište prolaze nekoliko obaveznih faza stroge kontrole kvalitete, pri čemu se samo oni komadi za koje je utvrđeno da zadovoljavaju sve zahtjeve kvalitete označuju žigom tri lava izvedenim iz povijesnog grba Dalmacije i smiju nositi naziv Dalmatinski pršut. Na taj se način jamči njihova autentičnost, provjerena kvaliteta i podrijetlo.

Miris bure, okus mora

image
promo

Sva tri zaštićena proizvoda - Dalmatinski pršut, panceta i pečenica – izrađuju se po brižno čuvanim recepturama koje su zaštitni znak dalmatinske kuhinje. Savršeni mikroklimatski uvjeti vrgorskog kraja, prvenstveno pravilna izmjena bure s Biokova i juga iz smjera mora, omogućavaju razvoj specifičnih aroma i čine ove proizvode prepoznatljivim dalmatinskim delikatesama. Ključni elementi njihove proizvodnje stoljećima su nepromijenjeni. Soljenje krupnom morskom soli, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom i dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima zaslužni su za karaterističan, pun okus i primamljiv miris pršuta te ostalih trajnih suhomesnatih delikatesa s Pivac potpisom.

Po svačijem guštu

Važno je pritom naglasiti da je u proizvodnji Pivac premium kategorije proizvoda prioritet osigurati što veći udio domaće mesne sirovine. Visokokvalitetna domaća sirovina iz vlastitog uzgoja, tradicionalne recepture, najmodernija tehnologija i sustavne kontrole u svim fazama proizvodnog procesa jamstvo su da će na vaš blagdanski stol stići proizvodi koji će svojim prepoznatljivim, bogatim okusom zasigurno biti - po svačijem guštu.

image
promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 01:01