Nedavno sam na jednom gurmanskom druženju isprobala salatu s tjesteninom, mortadelom, mozzarellom i pistacijama po receptu Molly Baz. Ta je salata bila toliko neobična, a toliko dobra, slasna i bogata okusima i teksturama da sam ostatke s guštom spakirala za doma i u njoj uživala i idući dan. Još sam dugo razmišljala o toj kombinaciji koja je, morate priznati, sve samo ne uobičajena za salatu, pa sam došla na ideju da slično pokušam napraviti s pršutom. Na kraju, dok sam smišljala recept za ovu salatu, nisam mogla prestati dodavati sastojke i sada ona nema baš nikakve veze s onom kojom je inspirirana, ali je, ajme, tako dobra! Ispričat ću vam i zašto.
Najprije, sadrži sve što je potrebno za dobar ljetni ručak: malo mozzarelle, malo pršuta, malo maslina, dosta maslinova ulja i rajčice. U ovom slučaju, rajčice su naribane i od njih je napravljen dressing, zbog čega niti jedan zalogaj nije suh i besmislen, a odličan su dodatak i bademi koje sam kratko ispekla na tavi, posolila i dobila hrskavu grickalicu od koje sam pola količine pojela odmah, dok sam još radila salatu. Uz sve to kremasto, mesno, hrskavo i slasno nedostajala mi je još jedna komponenta koja će cijelu stvar malo podići i osvježiti. Nisam trebala dugo razmišljati jer iz posude s voćem već me gledala breskva. I znam da je dobro biti samokritičan i nije baš najljepše kad ljudi toliko hvale sami sebe, ali, ljudi moji, ovo je salata svih salata. Svaka druga riječ je suvišna.
NAJBOLJA LJETNA SALATA
Trebat će vam:
oko 250 g tjestenine
200 g pršuta (naravno, što više, to bolje)
1 kugla mozzarelle ili jedno pakiranje mini mozzarelle
10-ak maslina
1 breskva
1 velika jako zrela rajčica
2 velike šake badema
1 šaka bosiljka
2 žlice kapara
sok jednog limuna
vinski ocat po potrebi
dosta maslinova ulja
sol i papar
Priprema:
Tjesteninu stavite kuhati. Zagrijte tavu, dodajte žlicu maslinova ulja, pustite da se dobro zagrije pa dodajte bademe i dobro ih protresite kako biste ih obložili uljem. Posolite ih i pecite dok ne zamirišu i poprime boju. Povremeno protresite pa maknite s vatre. Ohladite. U posebnu posudu naribajte jednu veliku, slatku rajčicu, dodajte 3-4 žlice maslinova ulja, malo kapara po želji i potrebi, dio svježeg bosiljka koji ste sitno nasjeckali, limunov sok i vinski ocat po potrebi. Dodajte sol i papar. Sve dobro promiješajte. Kada je tjestenina kuhana, procijedite je i ubacite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje kako se ne bi slijepila i pustite da se dobro ohladi. Tjestenini zatim dodajte masline koje ste nasjeckali na kolutiće, mozzarellu koju ste natrgali na komadiće, nasjeckani pršut, sitno nasjeckanu breskvu i polovicu badema koje ste grubo usitnili. Sve dobro promiješajte, pa dodajte umak s ribanom rajčicom. Protresite, pomiješajte, probajte i dodatno začinite po potrebi. Pri serviranju na tanjur dodajte ostatak bosiljka i nasjeckanih badema. Poslužite odmah ili ohladite pa poslužite. Ako salatu držite u hladnjaku, kada je izvadite, dobro je pomiješajte i dodajte još malo maslinova ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....