Napravili ste zalihu svog crvenog ajvara i razmišljali ste o tome da biste mogli isprobati nešto drugačije? Napravite zeleni ajvar, popularno zvan malidžano tek toliko da vaša smočnica izgleda šarenije!
Trebat će vam:
5 kg mesnatih zelenih paprika 3 kg patlidžana 1 l suncokretovog ulja sol 100 ml vinskog octa |
Pripema:
Paprike i patlidžane dobro operite i ispecite ih ili na roštilju (ako je moguće) ili u pećnici. Pecite ih dok im koža ne potamni. Pazite, koža treba potamniti, ali meso povrća nikako! Pečeno povrće stavite u posudu, poklopite ga aluminijskom folijom i ostavite par sati da se dobro ohladi. Ohlađeno povrće očistite od kože i sjemenki. Sameljite u mašini za mljevenje povrća. U velikoj posudi zagrijte ulje. Na zagrijano ulje dodajte samljevenu papriku i patlidžan. Kuhajte oko dva do tri sata miješajući cijelo vrijeme. Kada se ajvar počne zgušnjavati dodajte vinski ocat i sol i kuhajte još pola sata. Teglice sterilizirajte u pećnici i u vruće dodajte ajvar. Na vrh ulijte žlicu ulja. Teglice zatvorite i ostavite ih da se ohlade. Ajvar čuvajte u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....