Ne moramo ni govoriti koliko nam je nedjeljom potreban dobar kolač. Njime liječimo tugu jer je vikend gotov, ali i slavimo skori ulazak u novi tjedan, što su već dva dobra razloga da se danas bacite na pripremu ovog finog cheesecakea. Recept nam je svojevremeno ustupila naša suradnica Slavica Šagolj, a mi smo se odmah zaljubili.
Priprema je nešto složenija i trebat ćete najprije napraviti tijesto, zatim kremu, pa i aromatizirane jabuke, ali jednom kada napokon odrežete krišku ovog kolača i shvatite koliko se sve dobro slaže, neće vam biti žao vremena koje ste utrošili na pripremu. Cijeli recept vam ostavljamo u nastavku i toplo savjetujemo da ga testirate već danas.
Za tijesto će vam trebati:
170 g omekšalog maslaca
200 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 veliko jaje
1 bjelanjak
195 g glatkog brašna
pola žličice cimeta
1 žlica mješavine začina za jela od jabuka
prašak za pecivo
prstohvat sode bikarbone
prstohvat soli
80 g na sitne kockice nasjeckane jabuke (pola veće jabuke)
Za kremu:
450 g krem sira
100 g šećera u prahu
1 žlica karamela
pola žličice začina za jabuke
prstohvat cimeta
150 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
Za aromatizirane jabuke:
3 jabuke Idared
sok pola limuna
prstohvat muškatnog oraščića
1 žličica cimeta
50 g smeđeg šećera
50 ml kokosova ulja
100 g pistacija
Priprema:
U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, smeđi šećer i vanilin šećer te miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte jaje i bjelanjak te pjenasto izmiksajte. Suhe sastojke jedan po jedan ručno umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte na sitne kockice nasjeckanu jabuku. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu u njega. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta na 185 °C. Biskvit dobro ohladite. Pripremu kreme počnite pripremom šlaga. U posudu za miksanje ulijte vrhnje za šlag i umutite ga. U drugu posudu stavite krem sir i šećer te lagano promiješajte. Dodajte karamel, mješavinu začina za jela od jabuka i ekstrakt vanilije. Jednu i drugu smjesu lagano spojite. Odmah rasporedite po ohlađenom biskvitu. Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Na kraju napravite aromatizirane jabuke. U tavu stavite kokosovo ulje i lagano zagrijte. Dodajte na listiće narezanu jabuku, limunov sok, začine i polovicu nasjeckanih pistacija. Sve lagano zagrijte da se sastojci sljube. Na ohlađenu tortu složite jabuke i preostale nasjeckane pistacije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....