Kada smo nedavno razgovarali s Mirjanom i Ivanom Strancarić iz SMID-a, malog obiteljskog obrta koji je danas preuzela njihova kći Dora, otkrili su nam koliko divnih stvari možemo pripremiti od namirnica koje svi mi drugi uglavnom koristimo uvijek na isti način. No, hren, jabuke, đumbir, slanutak ili, primjerice, luk u njihovom se pogonu tretiraju i pripremaju kao i namirnice koje više cijenimo i s kojima smo maštovitiji. Tako od starih sorti jabuka, s njihovog grunta u Čučerju, rade ocat i džem, a uoči zimske sezone od preostalih plodova naprave i svima dragi - chutney!
U nastavku vam donosimo Ivanov recept, koji je s nama podijelio kad smo posjetili SMID, jedan od rijekih obrta čiji proizvodi nose oznaku Plavi ceker, a više o njihovim proizvodima, kao i njihovu priču o obiteljskom obrtu možete pročitati ovdje.
Ivanov chutney
Za pripremu ovog umaka ili namaza (ovisno kako ga koristite) postoji jako puno recepata. Ivan ih je, želeći proširiti ponudu SMID-a, isprobao mnogo dok nije došao do recepture koja ga je zadovoljila.
Trebat će vam:
jabuka (kisele sorte)
ljubičasti luk
šećer
jabučni ocat
sol
papar u zrnu
gorušica
čili u ljuskicama
suncokretovo ulje
đumbir
klinčić
majčina dušica
mljevena crvena paprika (slatka ili ljuta ovisno o okusu)
Priprema:
Na malo ulja staviti pirjati luk. Jabuke samljeti ili narezati na kockice. Dodati ih na luk zajedno sa šećerom pa sve pirjati dok se šećer ne karamelizira. Dodati ocat i pustiti kuhati dok se malo ne reducira. Dodati mljevene začine (ali chii ostaviti u ljusci), pa kuhati po prilici dok ne dobijemo konzistenciju kaše. Na kraju zbog ljepše boje, a ovisno o ljutini chutneya, dodati slatku ili ljutu mljevenu crvenu papriku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....