Božanstveno

Ako obožavate smokve, a volite i čokoladu, ovu ledenu slasticu jednostavno morate probati

 Lidija Lončarić
Lani je hit bio zamrznuti jogurt s voćem u čokoladi, a ove sam godine tu poslasticu digla na razinu više

Nakon povratka s godišnjeg odlučila sam se baciti na malo zdraviju prehranu, uglavnom bez slatkog i s malo kruha (hraniti se bez kruha, bilo bi, jednostavno, previše za mene) i čak sam se nekoliko dana pridržavala vlastitih pravila, ali onda me, na moju žalost, uhvatila velika želja za slatkim i povratka više nije bilo. Pretražila sam smočnicu, pregledala svaki kuhinjski ormarić i nisam pronašla ništa "zdravije", a i dalje slatko čime bih utažila želju. Otvorila sam hladnjak, a iz njega su me gledale smokve i grčki jogurt, što mi je znak da ipak nije sve propalo. Pomiješala sam ih, dodala javorov sirup i najprije razmišljala da to bude neka vrsta domaćeg voćnog jogurta, ali dok je vani sunce neumorno pržilo, sjetila sam se da bih sve zajedno mogla ubaciti u zamrzivač i usput se i rashladiti. I tako je nastala ova ledena poslastica koja, kada sam je premazala otopljenom čokoladom, uopće nije imala okus nekog "zdravijeg" deserta, što je uvijek dobar znak ako baš i niste fanovi takvih poslastica. Sve je jako jednostavno, a jedino upozorenje koje vam moram dati jest da je uživanje u ovim jogurt-pločicama prilično neuredno kad se počnu topiti, pa ih je najbolje jesti vani, u travi, ispod drveta, na plaži, obavezno uz paketić maramica.

image
Lidija Lončarić

LEDENE PLOČICE OD JOGURTA I SMOKAVA

Trebat će vam:

3-4 veće smokve
200 ml grčkog jogurta
1 žlica maslaca od orašastih plodova ili džema po želji (ja sam koristila maslac od pistacija)
2 žlice javorova sirupa
1 žličica arome ili ekstrakta vanilije
100 g tamne čokolade
1 žlica maslinova ulja
sol

Priprema:

U posudici pomiješajte grčki jogurt, javorov sirup, vaniliju i na kockice nasjeckane smokve. Na dno kalupa stavite još malo nasjeckanih smokava.

U kalup ubacite začinjeni jogurt i ubacite u zamrzivač na nekoliko sati kako bi se sve stisnulo.

Kada ste spremni to izvaditi, na pari otopite čokoladu s malo maslinova ulja pa njome premažite smrznute pločice. Pritom možete upotrijebiti kuhinjski kist kako biste si olakšali postupak.

Pospite cvijetom soli, vratite u zamrzivač na pola sata, umotajte u komadiće papira za pečenje i tako poslužite ili pohranite u zamrzivač do posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:11