Ako ste fan The Simsona, tada vam vjerojatno nije promakla Hormerova zaluđenost jednim jelom. Ribwich sendvič koji se sastojao od mesa, peciva i umaka za roštilj nipošto se nije reklamirao kao hranjivo i zdravo jelo, no glavni lik ovog američkog animiranog filmskog serijala, jednostavno mu nije mogao odoljeti. A sve je počelo kad je Homeru u Krusty Burgeru prišao Rib-It, maskota Ribwicha. On je potom probao sendvič i ubrzo razvio proždrljiv apetit za njim - odatle i onaj prepoznatljiv kadar zumiranog Homerovog oka koje prijeti da će ispasti iz očne duplje.
Vjerni obožavatelji vjerojatno će se sjetiti kako se Homer navukao na Ribwich i često odlazio u Krusty Burger kako bi ih pojeo više. Međutim, na Homerovo zaprepaštenje, Ribwich nije bio u stalnoj ponudi, već je bio vremenski ograničen. Zato je Homer krenuo na misiju s velikom gomilom istomišljenika - zaljubljenika u ovaj sendvič. Krenuo je na turneju po Americi, prateći u kojem će Krusty Burgeru u zemlji biti promocija Ribwicha. Posljednja postaja Ribwichove turneje bila je u San Franciscu, gdje se osobno pojavio klaun Krusty i objavio da se Ribwich ukida, jer je neimenovana životinja čije se meso koristilo za burger izumrla. Krusty je zatim podigao zadnji Ribwich i bacio ga u gomilu. Homer ga je uhvatio, ali ga je dao drugoj osobi u zamjenu za svoj auto, jer mu je automobil trebao da stigne na Spell-Lympics.
Ova epizoda ponukala je mnoge da probaju napraviti ovaj sendvič te je od tada često u izboru mnogih gastro znalaca na popisu najslasnijih sendviča. Je li tome doista tako, prosudite sami, jer vam u nastavku ostavljamo i recept.
RIBWICH SENDVIČ IZ SIMPSONA
Trebat će vam:
Začini za meso:
220 g smeđeg šećera
1 žlica čilija u prahu
1 žličica suhe gorušice
½ žličice kajenskog papra
1 žličica dimljene paprike
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica paprike u prahu
sol
papar
Mokri sastojci:
340 g senfa
85 g kečapa
85 ml tekućeg dima (liquid smoke)*
Sastojci za BBQ umak:
½ luka (naribati)
3 češnja češnjaka
biljno ulje
1 žlica čilija u prahu
340 g kečapa
2 - 3 žlice melase
3 žlice dijon senfa
1 žličica Worcestershire umaka
1 žličica kajenskog papra
1 žlica jabučnog octa
2 žličice dimljene paprike
Ostali sastojci:
1 cijela svinjska rebra
1 veće pecivo
½ nasjeckanog luka
nasjeckani kiseli krastavci
6 vrećica Lapsang Souchong čaja*
1 pivo
Priprema:
Prvo promiješajte sve suhe sastojke za pripremu dry ruba za meso i ostavite sa strane. Zatim promiješajte senf, kečap i tekući dim također za pripremu mesa, koju ćete započeti uklanjanjem membrane sa stražnje strane svakog komada kosti. Nakon toga, svaku stranu premažite prvo mokrim, a zatim suhim premazom. Nakon što su rebra dovoljno obložena, zamotajte ih u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na minimalno 8 sati. Kad je meso dovoljno odstajalo u hladnjaku, skinite foliju, a meso stavite na lim za pečenje te sve zajedno preselite u zamrzivač na 45 minuta. Pećnicu zagrijte na 260 stupnjeva. Dodajte 6 vrećica crnog čaja u lim za pečenje i na vrh stavite rešetku. Izvadite rebra iz zamrzivača i stavite na rešetku, te sve zajedno prekrijte aluminijskom folijom. Nakon 30 minuta pečenja smanjite temperaturu na 120 stupnjeva i ulijte pivo u kut lima, te vratite u pećnicu na sat i pol. Za to vrijeme počnite pripremati umak. Zagrijte malo biljnog ulja na srednje jakoj vatri i onda dodajte sve sastojke za BBQ umak. Pustite da se lagano zagrijava. Izvadite meso iz pećnice i premažite jednu stranu svojim BBQ umakom. Vratite premazano meso na otprilike 6 minuta ili dok ne postane smeđe i karamelizirano (no, neka vas boja ne straši). Učinite isto s drugom stranom mesa. Nakon što je meso gotovo, uklonite kosti. Meso dodajte u pecivo i prelijte s još umaka. Na vrh stavite luk i kisele krastavce. Poslužite i uživajte!
*Tekući dim i Lapsang Souchong čaj možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....