Zvuči baš slasno

Ako ste pratili Simpsone, onda su vam zbog ovog sendviča barem jednom "narasle" oči, kao Homeru

Ilustracija

 Gmvozd/Getty Images
Možda se sjećate, zbog njega je glavni lik proputovao cijelu Ameriku kad je čuo da ga u svom gradu više ne može pojesti. Evo kako ga pripremiti

Ako ste fan The Simsona, tada vam vjerojatno nije promakla Hormerova zaluđenost jednim jelom. Ribwich sendvič koji se sastojao od mesa, peciva i umaka za roštilj nipošto se nije reklamirao kao hranjivo i zdravo jelo, no glavni lik ovog američkog animiranog filmskog serijala, jednostavno mu nije mogao odoljeti. A sve je počelo kad je Homeru u Krusty Burgeru prišao Rib-It, maskota Ribwicha. On je potom probao sendvič i ubrzo razvio proždrljiv apetit za njim - odatle i onaj prepoznatljiv kadar zumiranog Homerovog oka koje prijeti da će ispasti iz očne duplje.

image
The Simpsons Screenshot

Vjerni obožavatelji vjerojatno će se sjetiti kako se Homer navukao na Ribwich i često odlazio u Krusty Burger kako bi ih pojeo više. Međutim, na Homerovo zaprepaštenje, Ribwich nije bio u stalnoj ponudi, već je bio vremenski ograničen. Zato je Homer krenuo na misiju s velikom gomilom istomišljenika - zaljubljenika u ovaj sendvič. Krenuo je na turneju po Americi, prateći u kojem će Krusty Burgeru u zemlji biti promocija Ribwicha. Posljednja postaja Ribwichove turneje bila je u San Franciscu, gdje se osobno pojavio klaun Krusty i objavio da se Ribwich ukida, jer je neimenovana životinja čije se meso koristilo za burger izumrla. Krusty je zatim podigao zadnji Ribwich i bacio ga u gomilu. Homer ga je uhvatio, ali ga je dao drugoj osobi u zamjenu za svoj auto, jer mu je automobil trebao da stigne na Spell-Lympics.

Ova epizoda ponukala je mnoge da probaju napraviti ovaj sendvič te je od tada često u izboru mnogih gastro znalaca na popisu najslasnijih sendviča. Je li tome doista tako, prosudite sami, jer vam u nastavku ostavljamo i recept.

image
The Simpsons Screenshot

RIBWICH SENDVIČ IZ SIMPSONA

Trebat će vam:

Začini za meso:

220 g smeđeg šećera
1 žlica čilija u prahu
1 žličica suhe gorušice
½ žličice kajenskog papra
1 žličica dimljene paprike
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica paprike u prahu
sol
papar

Mokri sastojci:

340 g senfa
85 g kečapa
85 ml tekućeg dima (liquid smoke)*

Sastojci za BBQ umak:

½ luka (naribati)
3 češnja češnjaka
biljno ulje
1 žlica čilija u prahu
340 g kečapa
2 - 3 žlice melase
3 žlice dijon senfa
1 žličica Worcestershire umaka
1 žličica kajenskog papra
1 žlica jabučnog octa
2 žličice dimljene paprike

Ostali sastojci:

1 cijela svinjska rebra
1 veće pecivo
½ nasjeckanog luka
nasjeckani kiseli krastavci
6 vrećica Lapsang Souchong čaja*
1 pivo

Priprema:

Prvo promiješajte sve suhe sastojke za pripremu dry ruba za meso i ostavite sa strane. Zatim promiješajte senf, kečap i tekući dim također za pripremu mesa, koju ćete započeti uklanjanjem membrane sa stražnje strane svakog komada kosti. Nakon toga, svaku stranu premažite prvo mokrim, a zatim suhim premazom. Nakon što su rebra dovoljno obložena, zamotajte ih u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na minimalno 8 sati. Kad je meso dovoljno odstajalo u hladnjaku, skinite foliju, a meso stavite na lim za pečenje te sve zajedno preselite u zamrzivač na 45 minuta. Pećnicu zagrijte na 260 stupnjeva. Dodajte 6 vrećica crnog čaja u lim za pečenje i na vrh stavite rešetku. Izvadite rebra iz zamrzivača i stavite na rešetku, te sve zajedno prekrijte aluminijskom folijom. Nakon 30 minuta pečenja smanjite temperaturu na 120 stupnjeva i ulijte pivo u kut lima, te vratite u pećnicu na sat i pol. Za to vrijeme počnite pripremati umak. Zagrijte malo biljnog ulja na srednje jakoj vatri i onda dodajte sve sastojke za BBQ umak. Pustite da se lagano zagrijava. Izvadite meso iz pećnice i premažite jednu stranu svojim BBQ umakom. Vratite premazano meso na otprilike 6 minuta ili dok ne postane smeđe i karamelizirano (no, neka vas boja ne straši). Učinite isto s drugom stranom mesa. Nakon što je meso gotovo, uklonite kosti. Meso dodajte u pecivo i prelijte s još umaka. Na vrh stavite luk i kisele krastavce. Poslužite i uživajte!

*Tekući dim i Lapsang Souchong čaj možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:04