Nešto toplo, brzo, a ukusno ovog vikenda bilo bi idealno. Imate sve sastojke za palačinke. Da, ali palačinke uvijek za sobom ostave svoj specifičan miris i zato im je sudbina upitna. Što drugo? Naš savjet: jorkširski puding. Zašto? Jer ima savršen omjer hrskave vanjštine i pahuljastog tijesta iznutra. Odličan je za premazivanje domaćim džemom, možete na njega namazati i paštetu od jetre ili ga poslužiti s dimljenim lososom i malo umaka od hrena.
Glavna pravila
Sastojci se od onih za palačinke ne razlikuju ni po čemu, a za pripremu ćete se morati držati nekoliko glavnih pravila. Prvo, odmah stavite pećnicu dobro grijati. U nju ćete staviti kalup s uljem u koje ćete, već zagrijano, dodati pripremljeno tijesto. Drugo, sastojke mutite u velikoj zdjeli kako biste u tijesto umiješali što više zraka. Treće, gustoća tijesta treba biti takva da se lijepi za stražnju stranu žlice i lagao s nje klizi. Želite li ispeći male jorkširske pudinge savršene da biste na njih namazali omiljenu domaću paštetu ili sirni namaz, najbolje je da to učinite u kalupu za muffine. U tom slučaju, pazite da vam se pri izlijevanju smjese u kalup ona ne prelije po rubovima jer će to spriječiti dizanje pahuljastih minijatura. Zato je najbolje smjesu izliti u vrč ili u mjeru za kolače i tako je ulijevati u kalup.
Kad je o masnoći riječ, u ovom receptu ne biste trebali brojiti kalorije. Kalup za muffine morate bogato napuniti uljem tako da u prve dvije (ili tri) “rupe” za muffine ulijete ulje do vrha i onda nježnim naginjanjem prema dolje rasporedite ulje u ostatak “rupa”. Tako ćete dobiti idealnu količinu ulja u svakoj “rupi”, što je otprilike jedna četvrtina. Ulje se mora prethodno jako dobro zagrijati u pećnici (minimalno 15 minuta) kako bi se u trenutku ulijevanja smjese ona isti trenutak počela pržiti izvana. Koristite ulje koje lako podnosi visoke temperature. Najbolje je suncokretovo. U trenutku kad smjesu ulijte u vruće ulje, ne otvarajte vrata pećnice i čekajte 20-ak minuta da dobijete puding koji je hrskav izvana i mekan iznutra.
KORAK PO KORAK JORKŠIRSKI PUDING
KORAK 1.
Dva jaja dobro umutite kako biste im dodali zrak.
KORAK 2.
Jaja posolite.
KORAK 3.
U jaja dodajte 100 g brašna.
KORAK 4.
Zatim isto učinite i sa 100 ml mlijeka.
KORAK 5.
Sve dobro promiješajte.
KORAK 6.
Smjesu prelijte u vrč ili mjeru za kolače.
KORAK 7.
Kalup napunite uljem tako da u prve dvije „rupe” ulijete ulje do vrha i onda nježnim naginjanjem prema dolje rasporedite ulje u ostatak „rupa”. Ulje stavite grijati na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
KORAK 8.
U zagrijano ulje pažljivo ulijte smjesu i pecite još 20 minuta.
KORAK 9.
Gotovo!
Kobasice u rupi by Heston Blumenthal
Englezi jorkširski puding uglavnom pripremaju i služe uz gulaše i umake jer ih zbog oblika vrlo dobro upijaju. Ali mene je više zainteresirala varijanta za doručak poznata kao “Toad in the hole” iliti žaba u rupi. Ovaj recept maštovitog naziva ima sve što vam je potrebno za doručak pobjednika, a nahranit će barem četvora gladna usta. Ja sam ga posudila od Hestona Blumenthala. Uložite u kvalitetne kobasice, roštiljke su odličan izbor i pripremite doručak za koji će se svi otimati.
Trebat će vam:
4 jaja
200 g brašna
200 ml mlijeka
malo soli
ružmarin
tri domaće tanke kobasice
Jaja umutite i dodajte im brašno, mlijeko i sol. Heston bi ovo dosta tekuće tijesto odmarao barem nekoliko sati u hladnjaku, ali vi možete i ne morate. U protvan promjera 20x15 centimetara ulijte oko pola centimetra ulja i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva Celzijevih. Za to vrijeme ispržite prepolovljene kobasice na malo ulja s ružmarinom. Izvadite protvan iz pećnice, u njega ulijte smjesu i po njemu poredajte kobasice. Dodajte još malo ružmarina. Pecite u pećnici još 20 minuta. Poslužite s čime vas je volja!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....