Priprema: 40 minuta • Pečenje: 40 minuta • Porcija: 2 - 4
Priprema:
- 2 srednja batata
- maslinovo ulje
- 2 šalice smrznutog kelja
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica dimljene paprike
- 2 žlice brašna od sjemenki lana
- 2 šalice krušnih mrvica
- 1 žličica morske soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Batat prerežite po dužoj strani, lagano premažite maslinovim uljem i položite prerezanu stranu na lim za pečenje. Pecite oko 35 minuta dok sasvim ne omekšaju. Izvadite ih van i ostavite sa strane.
Kada se batat dovoljno ohladi da ga možete dirati, izdubite meso i odvojite ukupno 400 grama. Prebacite u srednju posudu za miješanje i zgnječite vilicom.
U međuvremenu zagrijte žlicu maslinovog ulja u tavi. Dodajte kelj, čili u prahu i dimljenu papriku. Pirjajte dok kelj potpuno ne uvene, dok tekućina ne ispari, a začini zamirišu. Prebacite u zdjelu s batatom.
U drugoj posudi pomiješajte mljevene lanene sjemenke s dvije žlice vode dok se potpuno ne sjedine pa ostavite sa strane pet minuta.
Kad lan postane želatinast, prebacite u zdjelu s keljom i batatom. Dodajte krušne mrvice i sol dok se suhi sastojci dobro ne sjedine s povrćem.
Drugi lim obložite papirom za pečenje i malo premažite uljem. Podijelite tijesto i oblikujte popečke. Rasporedite ih po obloženom limu za pečenje. Prebacite u pećnicu i pecite oko pola sata dok se popečci ne osuše i ne dobiju lijepu smeđu koricu na dnu. Okrenite i vratite u pećnicu na još 10 minuta.
Poslužite odmah uz željeni umak za umakanje ili zamrznite za kasnije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....