Za pod zub

Ako volite jaja za doručak, ovo morate isprobati! Tako je jednostavno, a vrlo lako moglo bi postati jedno od vaših omiljenih jela

"Lagala bih vam kada bih rekla da danas možete napraviti bolji doručak od ovog", kaže naša Lidija koja je recept osmislila, pripremila i kušala

Zatvorite oči i zamislite samo ovo: kišno je jutro, kroz prozor ulazi friški, još hrskav jutarnji zrak, iz kuhinje će za koju minutu zamirisati kava i sve što vam sada treba je dobar doručak. Jedu vam se jaja, ali raspoloženi ste avanturistički i želite isprobati nešto novo, samo da sadrži tekući žumanjak i da doživite onaj zadovoljavajući trenutak kada ćete ga puknuti vilicom. I onda otvorite Dobru hranu, naletite na ovaj recept i svi vaši problemi su riješeni jer ste pronašli svoja savršena jaja za isto takvo jutro.

image
Lidija Lončarić

Sada otvorite oči, shvatite da je sve ovo zbilja i bacite se na kuhanje jer ovo su najkremastija i najfinija jaja koja danas, sutra i svakoga drugog dana ovog života možete napraviti. Ako ste ikada probali cilbir, turska jaja s jogurtom, i svidio vam se, ovo bi vas moglo oduševiti jer je zapravo u pitanju isti koncept, samo sam ovaj put u jogurt dodala još jednu komponentu koja jelo čini još boljim - pastu od pečenog češnjaka. Naravno, vi ga uvijek možete dodatno prilagoditi samo svojoj želji, mogućnostima i vremenu koje vam je na raspolaganju, ali najtoplije vam savjetujem: uzmite si vremena i svakako napravite ovaj doručak. Definitivno vam neće biti žao.

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

KREMASTA JAJA S JOGURTOM

Trebat će vam:

1 čašica grčkog jogurta
1 glavica češnjaka
1 šaka svježeg peršina
sok pola limuna
sol i papar
2 žlice sezama
1 žlica maslaca
1 žličica crvene paprike (najbolje baranjske) ili čili pahuljica
1 ili 2 jaja
kruh

Priprema:

Glavici češnjaka odrežite vrh, pokapajte je maslinovim uljem i posolite pa umotajte u foliju. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Ako pri ruci imate jučerašnji kruh, odmah možete iskoristiti vruću pećnicu pa ga ubaciti da se tostira. Samo ga poprskajte maslinovim uljem i pecite dok ne postane hrskav.

U posudicu stavite grčki jogurt, sok pola limuna, sol, papar i svježi peršin.

Na tavi otopite maslac, dodajte crvenu papriku ili čili pahuljice i sezam. Pecite dok ne zamiriše i pazite da ne zagori.

Jedno ili dva jaja poširajte, a možete ih i ispeći ako mislite da niste dovoljno vješti.

Kada je češnjak gotov, istisnite ga u grčki jogurt i dobro promiješajte. Na to stavite jaje, a na jaje maslac sa sezamom i paprikom ili čilijem.

Poslužite uz svježi ili tostirani kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:02