Limun u slasticama ili voliš ili ne voliš. Slično je i s makom, dok ga jedni obožavaju, drugi ga izbjegavaju. No iako bi nekima mogla biti odbojna ova kombinacija, vjerujte kad vam kažemo da joj morate dati šansu i barem pokušati shvatiti zašto su neki ludi upravo za slatko-kiselom kombinacijom u slasticama. Kad se spoje, okusi limuna i maka toliko su dobri da biste se čak mogli zapitati što ste propustili svih ovih godina... U nastavku vam donosimo tri recepta, jedan od naše suradnice Slavice Šagolj i dva koja smo svojevremeno dobili u samoborskoj slastičarnici Sweet Family. Ako imate domaćih limuna koje niste znali kako iskoristiti, izvadite mikser, upalite pećnicu i uživajte u otkrivanju novih okusa i recepata.
TORTA OD MAKA I LIMUNA PO RECEPTU SAMOBORSKE SLASTIČARNICE SWEET FAMILY
Za biskvit:
500 ml mlijeka
200 g maka
260 g brašna
200 g šećera
350 g maslaca
12 g praška za pecivo
12 g sode bikarbone
prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
korica 1 limuna
180 g bjelanjaka (oko 5 bjelanjaka)
Priprema:
U 500 ml mlijeka namočite mak i pustite da stoji sa strane. Maslac pjenasto izmiksajte sa 100 g šećera (pola količine). Sve suhe sastojke zajedno promiješajte. U pjenasto izrađen maslac i šećer lagano dodajte, miksajući najmanjom brzinom, mak, mlijeko i suhe sastojke. Od bjelanjaka i 100 g šećera istucite čvrst snijeg. Kuhačom umiješajte snijeg u navedenu smjesu. Ulijte u kalup promjera 28 cm i pecite na 180 °C 45 minuta pa provjerite drvenim štapićem kada je pečeno. Pustite biskvit da se dobro ohladi. Prerežite vodoravno napola.
Za kremu od limuna:
300 g lemon curda
180 g maslaca
Pjenasto izradite maslac, miksajući dodajte lemon curd i miksajte dok se lijepo ne sjedini. Premažite polovicu biskvita kremom od limuna i maslaca pa poklopite drugom polovicom. Pustite da se ohladi.
Za kremu od krem sira i maslaca:
250 g krem sira
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
Svi sastojci neka budu sobne temperature. Malo mikserom izradite krem sir, lagano miksajući dodajte šećer u prahu i maslac narezan na kockice. Miksajte polako, jako je važno da su sastojci sobne temperature jer će se jedino tako sjediniti. Ovom kremom premažite tortu izvana i na kraju je posipajte makom.
MAK LIMUN KEKSIĆI PO RECEPTU SAMOBORSKE SLASTIČARNICE SWEET FAMILY
Trebat će vam:
400 g brašna
100 g mljevenih badema
200 g maslaca
80 g šećera
2 žumanjka
ribana korica 1 limuna
20 ml soka od limuna
prstohvat soli
60 g maka
Za glazuru:
sok od pola limuna (oko 25 ml)
120 g šećera u prahu
Priprema:
Zamijesite glatko tijesto i stavite ga na pola sata u hladnjak. Oblikujte kugle (50 g svaka) i zatim ih rukom malo spljoštite da dobijete krugove promjera 5-6 cm. Pecite ih oko 15 minuta na 175 °C. Pustite keksiće da se ohlade. Za glazuru mikserom izmiksajte sve sastojke u glatku gustu smjesu. Pomoću dresir vrećice prošarajte kekse glazurom od limuna i šećera.
SOČAN BISKVIT KOLAČ S MAKOM I KREMOM OD LIMUNA PO RECEPTU SLAVICE ŠAGOLJ
Trebat će vam:
Za tijesto:
3 jaja
150 g šećera
100 ml ulja
120 g glatkog brašna
150 g mljevenog maka
pola praška za pecivo
Za kremu od limuna:
3 velika jaja
150 g šećera
2 vanilin šećera
prstohvat soli
korica jednog limuna
sok dva limuna
50 g omekšalog maslaca
Za dekoraciju:
100 g tostiranih badema
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te maknite sa strane. U žumanjke dodajte šećer i ulje te miksajte dok se ne zapjeni. Umiješajte mak, brašno i prašak za pecivo. Na samom kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjka. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. U posudu za kuhanje stavite jaja, šećer i ostale sastojke. Dobro ih pjenjačom sjedinite. Stavite na laganu vatru i uz neprestano miješanje kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre i u toplo umiješajte omekšali maslac. Kremu prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica i pustite da se ohladi. Ohlađene kolačiće prerežite na pola, biskvit namažite kremom po sredini i po gornjoj površini. Ukrasite listićima tostiranog badema.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....