Palimo pećnicu!

Ako volite makovnjaču i orahnjaču, ovaj dizani kolač s kestenima mogao bi biti vaš novi jesenski favorit

Tražite li ideju za dobar dizani kolač, naša suradnica Slavica Šagolj ima odličan recept

Sezonu kestena ovog smo vikenda odlučili proslaviti finim dizanim kolačem po receptu Slavice Šagolj, slasticom za kojom će glavu izgubiti oni najveći ljubitelji kesten pirea. Napraviti ga možete u formi kuglofa, ali i ispeći u klasičnom kalupu za kolač ili običnoj posudi za pečenje. No, prije nego što se bacite na pripremu tijesta, u nastavku ostavljamo recept za pire koji smo svojevremeno dobili u zagrebačkoj slastičarnici Orijent. Upravo njihov kesten pire mnogi nazivaju najboljim u gradu.

RECEPT ZA KESTEN PIRE

Trebat će vam:
1 kg kestena
50 g šećera
rum ili amaretto, po želji
voda za kuhanje

Priprema:

Kestene narežite i stavite na lim na dno pećnice. Pecite 20-tak minuta na 250 stupnjeva. Vruće kestene ogulite i pomoću krpe istrljajte kožicu s kestena pa stavite u posudu s vodom i šećerom. Vode mora biti dovoljno da pokrije kestene. Kestene je zatim potrebno kuhati, a kada su gotovi, nakon otprilike 15 minuta, potrebno ih je protisnuti ili izblendati s malo ruma ili likera po želji.

image
Berislava Picek/Cropix

A kada ste gotovi s tim dijelom posla, preostaje vam još samo pomiješati kesten pire sa snijegom od bjelanjaka i malo grožđica pa ga spojiti s aromatičnim tijestom. Dok se kolač peče, napraviti možete i kakav jednostavan čokoladni preljev ili ga jednostavno ostaviti takvog kakav je.

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT ZA DIZANI KUGLOF

Za biskvit će vam trebati:
400 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasa
2 žlice šećera
2 dl mlijeka
vanilin šećer
2 žutanjka
50 g maslaca
korica jednog limuna
1 žlica ruma

Nadjev:
400 g kesten pirea
2 žlice šećera u prahu
2-3 žlice ruma
snijeg od 2 bjelanjak
100 g grožđica

Priprema:

Postupak počinje pripravom tijesta. Zagrijati mlijeko da bude mlako, dodati žlicu šećera i razmrvljenu kockicu kvasa. Ostaviti dok se kvas ne počne pjeniti. U veću zdjelu staviti brašno, vanilin šećer i preostalu žlicu kristal šećera, žumanjke, maslac, limunovu koricu i rum te kuhačom promiješati. Smjesi dodati zapjenjeni kvas. Mijesiti tako dugo dok se tijesto počne odvajati od ruku i posude. Tijesto pospite s malo brašna, prekrijte krpom te pustite da miruje sat vremena.

U međuvremenu potrebno je pripremiti nadjev. U kesten pire dodati šećer u prahu, rum i pjenasto umiješane bjelanjke te lagano sjediniti sve sastojke. Isto tako kalup u kojem će se peći dizano premazati maslacem i posuti brašnom. Naraslo tijesto kratko premijesiti, razvaljati te namazati pripremljenim nadjevom i posipati grožđicama. Zarolati i staviti u kalup. Upaliti pećnicu, a tijesto u kalupu ostaviti da se diže još minimalno 20 minuta. Nakon 20 minuta tijesto staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći 40 minuta.

SAVJET!

Prilikom pripreme ove slastice poželjno je da prostor gdje se priprema bude zagrijan, a namirnice sobne temperature. Također, ako je vaš kesten pire već sam po sebi dovoljno aromatičan, preskočite dodavanje još ruma i šećera.

Na kraju, ako više volite cimet rolice, znajte da naša Slavica radi jedne od najboljih koje smo probali, pa ako imate volje i vremena, svakako ih isprobajte. Recept ćete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 09:30