Sigurni smo da ste do sada, gledajući filmove, barem jednom čuli za američki lanac restorana Olive Garden. Iako su počeli u Americi, danas postoji više od tisuću talijansko-američkih restorana ovog brenda u cijelom svijetu. Njihova jela s tjesteninom i salate mogu se isprobati u Meksiku, Brazilu, Ekvadoru, na Filipinima, u Japanu i brojnim drugim destinacijama, ali postoje dvije stvari zbog kojih je upravo ovaj lanac postao svjetski popularan. Riječ je o njihovoj salati i štapićima od dizanog tijesta nalik klipićima koje svojim gostima dijele besplatno.
Taj potez iz Olive Gardena objasnili su činjenicom da žele da se gosti kod njih osjećaju kao kod kuće, a da nimalo nisu pogriješili dokaz su i brojne televizijske reference upravo na njihove štapiće koje poslužuju još tople. Oni koji su ih isprobali opisuju ih kao lagane, prozračne, božanstvene, a kao najbolji dio navode premaz od maslaca s češnjakom. Ljubitelji navode i kako su idealni za umakanje u juhu ili skupljanje umaka koji ostaje nakon tjestenine.
Iako se dugo vjerovalo kako štapiće u Olive Garden restoranima rade sami, svojevremeno je otkriveno kako ih za lanac restorana proizvodi Turano pekarska tvrtka, a zatim ih u restoranima samo podgriju i posluže gostima.
Budući da smo nedavno gledali film u kojem se ponovno spominju slavni krušni štapići ili, ako baš hoćete, klipići, odlučili smo se okušati u pripremi kako bismo shvatili u čemu je stvar i jesu li zbilja tako dobri. Srećom, internet je prepun recepata koji su, kako navode autori, vjerne kopije recepta za štapiće iz Olive Gardena pa smo odabrali jedan i bacili se na pripremu. Napravili smo klasično dizano tijesto s dodatkom maslaca, pustili da se diže, oblikovali tijesto u štapiće, a zatim ga prije pečenja premazali maslacem u koji smo dodali češnjak u prahu i sol.
Kada su se štapići ispekli, dodatno smo ih premazali maslacem sa soli, češnjakom i sitno sjeckanim peršinom i poslužili još tople. Rezultat su meka, lagana, maslačasta peciva koja bismo i sami rado (posebice besplatno) dobili u restoranu, pa i naručili i koju dodatnu košaricu. U nastavku vam donosimo recept, a osjećate li se posebno dobro raspoloženi, u štapiće uvijek možete upakirati i malo sira. Napravili smo to i sami s posljednja dva štapića i ispalo je odlično.
Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
300 ml tople vode
2 žličice suhog kvasca
2 žlice šećera
2 žlice omekšalog maslaca
sol
Za premaz:
50 g maslaca
1 žličica češnjaka u prahu
sol
svježi peršin
U manju zdjelicu stavite toplu vodu, kvasac i šećer i pustite da se zapjeni. U većoj posudi pripremite brašno, dodajte omekšali maslac, sol i dignuti kvasac. Pomiješajte i zamijesite tijesto. Kada ste dobili glatku kuglu, prekrijte je folijom i pustite da se 45 minuta do sat vremena. Kada se tijesto diglo, podijelite ga na jednake dijelove i oblikujte štapiće. Stavite u posudu za pečenje, prekrijte i pustite da se dižu još 30-ak minuta. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Premažite štapiće omekšalim maslacem koji ste pomiješali s češnjakom u prahu i soli. Pecite 20-ak minuta, a za to vrijeme nasjeckajte peršin pa ga dodajte mješavini s maslacem. Kada su gotovi, još vruće štapiće premažite s ostatkom maslaca. Poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....