U SPOMEN VELIKOM CHEFU

ANDREJ BARBIERI: Palenta zapečena sa špinatom, pancetom i gorgonzolom

 Željko Grgić / HANZA MEDIA
U spomen na velikana hrvatske gastroscene, koji je jako volio pučku kuhinju, donosimo recepte koje je kreirao prije desetak godina u Wine&tapas baru Skalinada

20 dag palente
40 dag špinata
25 dag dimljene pancete
30 dag gorgonzole
15 dag sira grana padano
3 dl bešamela
stručak peršina
1 dl maslinovog ulja
muškatni oraščić
sol
papar

Željko Grgić / HANZA MEDIA

Skuhati palentu u koju ste prethodno umiješali peršin izmiksan u maslinovom ulju. Rasporediti palentu u dvije jednake posude (jednu ćete koristiti za pečenje) i pustiti da se ohladi i stvrdne. Prodinstati skuhani i ocijeđeni špinat na malo maslinovog ulja i pomiješati sa 1,5 dl bešamel umaka. Pancetu narezanu na kockice zapeći na tavi i polovicu zamiješati sa špinatom. Palentu u posudi za pečenje prekriti smjesom špinata, posoliti, popapriti, posuti polovicom sira grana padano i raspodijeliti polovicu gorgonzole narezanu na komadiće. Prekriti ostatkom palente, posuti kockicama pancete, komadićima gorgonzole i ravnomjerno preliti ostatkom bešamela te posuti ostatkom grana padana. Peći u jako toploj pećnici (250 stupnjeva Celzijevih) dok se lijepo ne zapeče (dvadesetak minuta).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 16:14