SLANI ZALOGAJI

Babka s finim pestom od sušenih rajčica, parmezana i indijskih oraščića

 Getty Images/istockphoto
Meko i podatno tijesto te aromatični nadjev ovo će jelo pretvoriti u obiteljski favorit

Iako je kriška slatke babke s čokoladnim namazom posebno ukusna uz šalicu kave ili čaja, ova slana varijanta može vam poslužiti i kao fini doručak, slani zalogaj kojim ćete oduševiti društvo ili pak lagana večera.

Za tijesto:

  • 450 g oštrog brašna
  • 7 g kvasca
  • 118 ml tople vode
  • 118 ml mlijeka
  • 1 žličica soli
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • ulje za premazivanje

Za pesto:

  • 180 g sušenih rajčica iz ulja
  • 75 g indijskih oraščića
  • 40 g ribanog parmezana
  • 2 žlice sušenog bosiljka
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žličica soka limete
  • 1 žličica soli
  • 112 g pirea od rajčice
  • prstohvat soli
  • čili pahuljica

Za premaz:

  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2 žlice vode

Stavite kvasac i toplu vodu u zdjelu, pomiješajte i pustite da pet minuta stoji da se kvasac aktivira. Nakon tog dodajte ostatak sastojaka za tijesto. Mijesite 10 minuta pa izvadite tijesto van iz zdjele i nauljite zdjelu s malo ulja. Oblikujte tijesto u kuglu i vratite natrag u zdjelu. Prekrijte prianjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena na toplom mjesto. Dok se tijesto diže pripremite pesto. U sjeckalici usitnjavajte sastojke sve dok ne dobijete pastu i sve se dobro povezalo. Stavite u zdjelu i sa strane. Kad se tijesto digne, podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio izvaljajte u pravokutnik veličine 34 x 26cm. Rasporedite pola pesta po tijestu, a zatim zarolajte tijesto. Ponovite s drugim komadom tijesta.

Kada dobijete dva valjka, uzmite prvi i razrežite da uredno po sredini, no ostavite vrh spoken. Zatim ispletite pletenicu tako da razrezana strana ostane prema gore. Ponovite s drugim valjkom. Isprepletite dvije pletenice skupa te odrežite neravne krajeve. Stisnite ih kako biste ih zatvorili i spojite dva kraja da dobijete krug. Stavite u kalup za kuglof prekriven papirom za pečenje i prekrijte komadom namašćene prianjajuće folije pa pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu. Oko 15 minuta prije nego drugo dizanje bude gotovo, zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite babku jajetom koje ste prethodno umutili s dvije žlice vode i prstohvatom soli. Pecite babku 20 do 25 minuta odnosno dok ne dobije zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 17:30