Iako je kriška slatke babke s čokoladnim namazom posebno ukusna uz šalicu kave ili čaja, ova slana varijanta može vam poslužiti i kao fini doručak, slani zalogaj kojim ćete oduševiti društvo ili pak lagana večera.
Za tijesto:
- 450 g oštrog brašna
- 7 g kvasca
- 118 ml tople vode
- 118 ml mlijeka
- 1 žličica soli
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- ulje za premazivanje
Za pesto:
- 180 g sušenih rajčica iz ulja
- 75 g indijskih oraščića
- 40 g ribanog parmezana
- 2 žlice sušenog bosiljka
- 1 žlica sušenog origana
- 1 žličica soka limete
- 1 žličica soli
- 112 g pirea od rajčice
- prstohvat soli
- čili pahuljica
Za premaz:
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 2 žlice vode
Stavite kvasac i toplu vodu u zdjelu, pomiješajte i pustite da pet minuta stoji da se kvasac aktivira. Nakon tog dodajte ostatak sastojaka za tijesto. Mijesite 10 minuta pa izvadite tijesto van iz zdjele i nauljite zdjelu s malo ulja. Oblikujte tijesto u kuglu i vratite natrag u zdjelu. Prekrijte prianjajućom folijom i pustite da se diže sat vremena na toplom mjesto. Dok se tijesto diže pripremite pesto. U sjeckalici usitnjavajte sastojke sve dok ne dobijete pastu i sve se dobro povezalo. Stavite u zdjelu i sa strane. Kad se tijesto digne, podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio izvaljajte u pravokutnik veličine 34 x 26cm. Rasporedite pola pesta po tijestu, a zatim zarolajte tijesto. Ponovite s drugim komadom tijesta.
Kada dobijete dva valjka, uzmite prvi i razrežite da uredno po sredini, no ostavite vrh spoken. Zatim ispletite pletenicu tako da razrezana strana ostane prema gore. Ponovite s drugim valjkom. Isprepletite dvije pletenice skupa te odrežite neravne krajeve. Stisnite ih kako biste ih zatvorili i spojite dva kraja da dobijete krug. Stavite u kalup za kuglof prekriven papirom za pečenje i prekrijte komadom namašćene prianjajuće folije pa pustite da se diže sat vremena na toplom mjestu. Oko 15 minuta prije nego drugo dizanje bude gotovo, zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite babku jajetom koje ste prethodno umutili s dvije žlice vode i prstohvatom soli. Pecite babku 20 do 25 minuta odnosno dok ne dobije zlatnu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....