Samo tri sastojka

Baš kao od marelica, i od bresaka se može napraviti marmelada, i to bolja od bilo koje iz trgovine

Sačuvajte mirise i okuse ljeta u teglicama!

Kad govorimo o hrani i ljetu, inspiracije nam ne nedostaje. Jedino možda malo vremena i hladnijih sati u danu kako bismo napravili sve što bismo željeli sačuvati za dane kad ponuda voća i povrća nije kao za ljetnih mjeseci. Tada bismo, naravno, kuhali šalšu i sok od rajčice, pekli papriku i pravili ajvar, kuhali marmelade, pekmeze i džemove od kupina, malina, smokava, marelica... pravili likere i kompote.

No, posljednjih smo godina naučili balansirati pa radimo samo ono što doista obožavamo i bez čega ne možemo, a jedna od tih stvari je definitivno marmelada od bresaka. Naime, premda se marelice nerijetko nađu u kotliću ili loncu i od njih se rade slatki namazi, breskve kao da su u tom pogledu malo zapostavljene. A to je baš šteta, jer pružaju posebno zadovoljstvo kad ih tako pripremljene mažemo kasnije na krišku kruha.

image
Pexels

Marmeladu od bresaka jedno smo ljeto napravili sasvim slučajno. Naime, staro drvo rodilo je više nego inače, a plodovi su bili prezreli. Ne želeći riskirati da se pokvare, oprali smo ih, narezali i stavili kuhati u lonac s minimalno šećera i malo soka nešpricanih limuna. Kombinacija slada i kiseline koja nas je u kasnim jesenjim danima vratila okusom i mirisom u ljeto, bila je toliko opojna da od onda ne propuštamo ovaj recept.

image
Unsplash

MARMELADA OD BRESAKA*

Trebat će vam:

1 kg bresaka
250 - 300 g šećera
sok 1 nešpricanog limuna**

* Dobivena marmelada bit će rijetka, ali bogata okusima. Ako volite da je kompaktnija, dodajte želin.
** Ako niste ljubitelj limuna, možete dodati vanilin šećer.

image
Pinkybird/Getty Images

Priprema:

Breskve operite, posušite kuhinjskim ubrusom i narežite.

Stavite ih u duboki široki lonac i posipajte šećerom (ako koristite vanilin šećer, pomiješajte ga s običnim i dodajte zajedno).

Kad zakipi, breskvama dodajte procijeđeni limunov sok, kako u njemu ne bi bilo košpica.

Kuhajte dok se malo na reducira.

Za to vrijeme sterilizirajte teglice u pećnici ili mikrovalnoj.

Kuhanu marmeladu stavljajte u teglice, dobro zategnite čep i okrenite koju minutu na stranu poklopca, pa hladite pokriveno kuhinjskom krpom na hladnom mjestu.

A kad breskve ne jedemo onako kako smo naučili kao djeca, rukama dok nam njihovi sokovi cure niz bradu, pripremo ih i na ovih nekoliko načina:

image
Gannamartysheva/Getty Images/istockphoto

PEČENE BRESKVE

image
Pinkybird/Getty Images

BRESKVE U SIRUPU

image
Privatni album

DROBLJENAC S BRESKVAMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 14:22