NEUGLEDAN IZVANA, SLATKAST IZNUTRA

BATAT U SLATKIM I SLANIM VARIJANTAMA: Mousse od ljubičastog batata s kremom od vanilije

 Marko Miščević
Jela koja će naći nove obožavatelje!
500 g ljubičastog batata
450 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
sok 1 limuna

Za kremu od vanilije:

500 ml mlijeka
4 žumanjka
1 vanilin šećer
1 puding od vanilije
2 žlice glatkog brašna
150 g šećera
30 g maslaca

Marko Miščević

Batat dobro oprati, osušiti papirnatim ubrusom i zamotati u aluminijsku foliju peći u pećnici 40 minuta na 200°C. Pečeni batat izvaditi iz folije i pustiti da se ohladi, ukloniti koru te ga usitniti u pire u koji odmah treba dodati sok jednog limuna. Vrhnje za šlag, s vanilin i šećerom u prahu, istući u čvrst šlag. Ručno u šlag umiješati pire od batata dok smjesa ne postane jednolična. Kremu je potrebno skuhati. U posudu staviti mlijeko, žumanjke, šećer te izmiješati pjenjačom. Zatim dodati brašno i prah za puding te dobro promiješati. Posudu tek tada staviti na vatru te cijelo vrijeme lagano miješati dok smjesa ne zakuha. Kad se počne zgušnjavati, neprestano miješati oko 10 minuta. Maknuti s vatre, posudu prekriti prozirnom folijom i pustiti da se ohladi. Folija će spriječiti da se na kremi stvori korica. Kad se krema ohladi, dodati prethodno pjenasto izmiješan maslac i sve zajedno još miksati 10 minuta. Gotovu kremu staviti u slastičarsku vrećicu te servirati u čašu najprije žutu kremu te mousse od batata. Prije posluživanja staviti u hladnjak da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 17:15