NEUGLEDAN IZVANA, SLATKAST IZNUTRA

BATAT U SLATKIM I SLANIM VARIJANTAMA: Slatki krumpir u lisnatom tijestu

 Marko Miščević
Jela koja će naći nove obožavatelje!
3 žlice maslinova ulja
5 glavica crvenog luka
5 žlica vinskog octa
100 g umaka od brusnica
600 g batata (pola bijelog, pola ljubičastog)
prstohvat čilija u prahu
sol
papar
pakiranje smrznutog lisnatog tijesta (u pakiranju su obično dva komada)
200 g mozzarelle
1 jaje
5 komada mladog luka ili neki drugi svježi začin po izboru

Marko Miščević

Zagrijati pećnicu na 180 °C. Batat oguliti i narezati na kockice, začiniti uljem, solju, paprom i mljevenim čilijem te dobro izmiješati. Posudu za pečenje prekriti masnim papirom te na njega posložiti batat i staviti peći u pećnicu na 15 minuta, da bude samo do pola pečen. Nakon tog vremena izvaditi ga iz pećnice i ostaviti da se malo ohladi. U međuvremenu u zagrijanu tavu dodati ulje i na krupne kriške narezani crveni luk, pržiti dok ne omekša. Zatim dodati ocat i umak od brusnice i pirjati 10-ak minuta, tj. dok tekućina ne ispari. Staviti sa strane da se ohladi. Odmrznuto lisnato tijesto staviti na papir za pečenje i valjkom za tijesto formirati u željeni oblik, odnosno u formu posude u kojoj će se peći. Bitno je da ne bude prevelika. Tijesto staviti u posudu, zatim rasporediti prženi luk i krumpir. Rubove tijesta premazati razmućenim jajetom i staviti peći. Nakon 30 minuta nakratko izvaditi iz pećnice i staviti na listiće narezanu mozzarellu. Peći još 5 - 10 minuta dok se sir ne otopi i tijesto ispeče do kraja. Prije serviranja dodati na kolutiće nasjeckani mladi luk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 10:00