To nitko ne može platiti

Bezobrazno dobar! Ako u vrtu imate ovo drvo čudnog imena, nemojte odmah pojesti sve plodove, napravite liker

Osim što su ove godine njezini plodovi skuplji nego ikad, žižula je prema nekim izvorima i namirnica budućnosti jer, osim što je ukusna, ima i zdravstvene benefite

Čingulin, čičindra, čičindarica, cicindra, čičimak i žižulja nazivi su za grm ili stablo koju mnogi zovu i žižula (lat. Zizyphus jujuba). Tek će rijetki znati da je riječ o drevnom azijskom voćnom stablu koje se rasprostranilo Mediteranom, pa ga tako često nalazimo i u našim primorskim krajevima. Ove godine i žižula je uranila, pa tako njezine plodove možemo već pronaći na tržnicama. I nije jeftina. Prvi plodovi prodavali su se za visokih 8 eura!? Stoga, ako imate ovo vrijedno drvo u vrtu ili poznajete nekog tko ga ima, iskoristite njeno doba godine.

image
Dudits/Getty Images

Kako smo već pisali, kad dođe vrijeme dozrijevanja koštunjičavih plodova na ovom stablu, a to je ove godine očito dobrih mjesec dana ranije nego inače, oni prvo dobiju smeđu, a kad dozriju, prelaze u narančasto-crvenu boju. Koža im je u počecima čvrsta, glatka i sjajna, pa i takvu - hrskavu i osvježavajuću žižulu - mnogi vole jesti. S vremenom ona, pak, postane i smežurana, no neka vas to ne navede na pomisao da je plod propao. Dapače, tada će vas okusom podsjetiti na datulje i kad dođe u tu fazu idealna je za pripremu čaja, pekmeza, kompota i likera, a možete je dodati u umake za mesna jela ili njima puniti meso kako je to učinila naša Slavica Šagolj u ovom receptu.

Kako je pred nama sezona hladnijeg vremena koje traži da se ugrijemo, ali i kućnih tuluma koji ne mogu proći bez zdravice, ovoga puta od njih pravimo kratko, ali slatko piće koje, kažu neki izvori može pomoći kod nesanice ili oslabljenog apetita, a smiruje i želučane tegobe. I znate što još? Bezobrazno je dobar. Uostalom, isprobajte pa nam javite.

LIKER OD ŽIŽULA

Trebat će vam:

500 g zrelih žižula
500 ml lozovače
1 domaći nešpricani limun
2-3 žlice šećera

image
Etorres69/Getty Images

Priprema:

Žižule operite i dobro posušite papirnatim ručnicima.

Svaku žižulu zarežite uz košpicu s obje strane te njima punite steriliziranu staklenku šireg grla zapremnine od 1 litru.

Kad ste napunili staklenku, žižule zalijte rakijom i dodajte šećer. Uz pomoć gulilice za krumpir limunu skinite komad ili dva kore, pa i njega dodajte u staklenku prije nego što je dobro zatvorite.

Ovako pripremljenu teglu čuvajte na prozoru ili balkonu te protresite svaka dva, tri dana. Nakon tri do četiri tjedna liker je spreman da ga procijedite i pretočite u bočice, a žižule nemojte baciti - dodajte ih u biskvit ili jela od divljači, pa čak i pašticadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:02