Subotom volimo ići na plac. Ako ima; kupiti dobar komad ribe uzeti malo zeljenja i u povratku kupiti neku dobru bocu vina. Nakon probijanja koz uskre redove radiča, mišancije, naranči i domaćeg sira i vrhnja volimo popiti kavu na suncu (ako ima sunca) ako ne nadomjestiti taj nedostatak burekom i jogurtom koji se otvara još prije ulaska u kuću. Ono što nam se danas jelo je brudet. Bilo je nešto sitne plave ribe, većinom srdela i bacili smo ih u “brujet” ispao je jako dobar, ubacili smo i unutra par školjaka, a imali smo i domaće salse koju čuvamo još od ljeta. Prilog nam je bila palenta, a otvorili smo i bocu dobrog bijelog suhog vina.
A sad recept:
- 15-ak fi letiranih srdela
- 3 – 4 rajčice ili veća konzerva pelata
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 dl vina
- lovorov list
- 2 – 3 listića kadulje
- manja grančica ružmarina
- par listića bosiljka
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- kukuruzna krupica
Srdele očistite i isfiletirajte, a to ćete napraviti jednostavno – samo povucite glavu i pažljivo uklonite glavnu kost jednim potezom. Filete uvaljajte u brašno i ispecite u suncokretovu ulju. Pečene srdele stavite na papirnate ubruse kako bi se upila suvišna masnoća. Na maslinovu ulju zažutite luk pa dodajte na tek koju sekundu nasjeckani češnjak, a zatim u lonac ubacite narezanu rajcicu ili pelate i sve začine. Kuhajte dok se umak ne zgusne, a na pola kuhanja ulijte i vino. Pretkraj kuhanja u lonac složite srdele da se spoje s umakom i doradite okus ako je potrebno. Brudet nemojte miješati kuhačom, samo rukama protresite lonac. Skuhajte kukuruznu krupicu u omjeru s vodom 1:2 i poslužite s brudetom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....