Odlična ideja

Bilo nam je ovo svima jedno od omiljenih jela u djetinjstvu, u slatkoj, ali i slanoj varijanti

 Gmvozd/Getty Images
Čak i ako vam nije ostalo palačinki od jučer, zamutite smjesu i razveselite i sebe i ukućane okusima koji bude lijepe uspomene

Priprema: 45 minuta • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 4

ZAPEČENE PALAČINKE SA SIROM

Za smjesu za palačinke:
200 g brašna
1 žlica šećera
1 žlica otopljenog maslaca
200 g jaja
400 g mlijeka
150 g mineralne vode
1 žličica soli

Za punjenje:
500 g svježeg sira
3 žlice kiselog vrhnja
2 jaja
100 g sitno sjeckane slanine ili šunke prema izboru
100 ml slatkog vrhnja
sol
začinsko bilje prema želji
maslac za premazivanje posude
topivi sir prema želji (gauda, mozzarella, cheddar...)

Priprema:

Palačinke napravite tako da pomiješate sve sastojke, pustite da odstoje pola sata na sobnoj temperaturi, a zatim na dobro zagrijanoj tavi, na malo masnoće, pečete jednu po jednu. Stavite ih sa strane, i kada ste ispekli sve, pripremite nadjev. Pomiješajte sir, kiselo vrhnje, jedno jaje, sol, sjeckanu slaninu ili šunku i začinsko bilje. Dobivenom smjesom premazujte palačinke i stavljajte ih u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Kada ste gotovi, sve zajedno prelijte slatkim vrhnjem koje ste pomiješali s jednim jajem i začinili sa soli. Dodajte još malo začinskog bilja. Prelijte smjesu po palačinkama i zapecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Prema želji, na vrh možete dodati i ribanog topivog sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 10:30