RECEPT ŽAKLINE TROSKOT

Biskupski kolač

 Berislava Picek / CROPIX
 
 

Sastojci:

• 200 g blanširanih badema

• 350 g grožđica

• 200 g kandiranog voća

• 2 žlice bademovog ekstrakta

• 80 ml ruma

• 3 žličice vanilin šećera

• po 1/2 žličice mljevenih klinčića, kardamoma i muškatnog oraščića

• 1 limun

• 500 g brašna

• 1 kocka svježeg kvasca

• 100 g šećera

• 1/8 litre mlijeka

• 475 g mekog maslaca

Biskupski kruh
Berislava Picek / CROPIX

Priprema:

Stavite u zdjelu bademe s grožđicama, kandiranim voćem, aromom badema, rumom, vanilin šećerom, začinima, sokom i koricom jednog limuna. Brašno prosijte u veliku zdjelu, napravite rupu u sredini. Kvasac umrvite i rastopite u toplom mlijeku s 1 žličicom šećera. Zamijesite tijesto i ostavite da se diže. Dodajte preostali šećer, maslac i sol u brašno i dobro umijesite s mikserom. Dodajte smjesu voća i badema. Pecite 45-50 minuta na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2025 02:30