Naša suradnica Ana Hozjan u aktualnom broju magazina Dobra hrana donosi priču o vareniku, rijetkom tradicionalnom sirupu koji nastaje sporim i dugotrajnim procesom kuhanja mošta od zrelih i bobica najviše kvalitete, najčešće sorte plavac mali.
Osim što je isprobala tri primjerka domaćih proizvođača, Ana je s varenikom pripremila i nekoliko jela, a favorit je svakako ovaj sočan biskvit kolač, kako kaže, inspiriran Mediteranom. Recept potražite u nastavku, a cijelu priču pročitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana. Još uvijek vas čeka na kioscima.
Trebat će vam:
3 jaja
250 ml jogurta grčkog stila
150 ml maslinova ulja
2 žlice varenika
220 g oštrog brašna
50 g šećera
2 žličice praška za pecivo
1/3 žličice soli
2 žličice ružmarina, fino smrvljenog u mužaru ili mlincu za kavu
šaka grožđica ili nasjeckanih suhih smokava
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije posude i u svaku dodajte pola količine šećera. Bjelanjke tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg, a zatim žumanjke dok smjesa ne postane svijetla, gusta i pjenasta. Polako sjedinite obje smjese te miješajući dodajte jogurt, maslinovo ulje i varenik, a zatim redom suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, sol, ružmarin i grožđice. Izlijte u okrugli kalup promjera 26 cm i pecite 30 - 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 170 °C dok se biskvit ne počne odvajati od rubova kalupa. Ohlađeni biskvit poslužite narezan uz kuglicu sladoleda od vanilije prelivenu žličicom varenika.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....