Blini

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 80 min

Broj osoba: 1-2

Sastojci

  • 70 g heljdinog brašna
  • 70 g pšeničnog brašna
  • 1/3 žličice praška za pecivo
  • 180 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje (odvojen bjelanjak i žumanjak)
  • 125 g maslaca
  • 1/3 žličice suhog kvasca
  • kiselo vrhnje i dimljena riba po izboru

Priprema

1. korak

Pomiješajte brašna, dodajte kvasac i prašak za pecivo, malo soli i maslac narezan na kockice. Prelijte toplim mlijekom, dodajte žumanjak pa miješajte pjenjačom dok se maslac ne rastopi, a smjesa sjedini.

2. korak

Na kraju dodajte i bjelanjak koji ste s prstohvatom šećera istukli u mekan snijeg. Umiješajte ga pažljivo, bez puno miksanja da smjesa ostane pjenasta.

3. korak

Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na vreloj tavi samo ovlaš namazanoj uljem pecite po žlicu smjese. U tavi ne smije biti gužva jer će se blini slijepiti. Pecite samo dok ne porumene s obje strane.

4. korak

Servirajte s kiselim vrhnjem i dimljenom ribom, ali blini su neodoljivi i sami. Odlično će im pristajati i svježi sir, skuta s mladim lukom ili vlascem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 13:17