Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 80 min
Broj osoba: 1-2
Sastojci
- 70 g heljdinog brašna
- 70 g pšeničnog brašna
- 1/3 žličice praška za pecivo
- 180 ml toplog mlijeka
- 1 jaje (odvojen bjelanjak i žumanjak)
- 125 g maslaca
- 1/3 žličice suhog kvasca
- kiselo vrhnje i dimljena riba po izboru
Priprema
1. korak
Pomiješajte brašna, dodajte kvasac i prašak za pecivo, malo soli i maslac narezan na kockice. Prelijte toplim mlijekom, dodajte žumanjak pa miješajte pjenjačom dok se maslac ne rastopi, a smjesa sjedini.
2. korak
Na kraju dodajte i bjelanjak koji ste s prstohvatom šećera istukli u mekan snijeg. Umiješajte ga pažljivo, bez puno miksanja da smjesa ostane pjenasta.
3. korak
Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Na vreloj tavi samo ovlaš namazanoj uljem pecite po žlicu smjese. U tavi ne smije biti gužva jer će se blini slijepiti. Pecite samo dok ne porumene s obje strane.
4. korak
Servirajte s kiselim vrhnjem i dimljenom ribom, ali blini su neodoljivi i sami. Odlično će im pristajati i svježi sir, skuta s mladim lukom ili vlascem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....