1 kg goveđe lopatice
3 velika luka, grubo nasjeckana
2 češnja češnjaka, mljevena
3 štapića celera, grubo nasjeckana
5 mrkvi, narezanih na velike komade
2 žlice brašna
500 ml goveđeg/pilećeg temeljca
500 ml O'Hara's stout piva
1 žlica paste od rajčice
2 lovorova lista
1 žličica svježeg timijana
sol i papar
Narežite govedinu na velike komade i obilno posolite. U velikoj tavi zagrijte malo suncokretova ulja i zapecite meso sa svake strane do tamno smeđe boje. Zapečenu govedinu izvadite iz tave i ostavite sa strane. Dodajte luk i češnjak te pirjajte dok ne dobiju laganu boju, sastrugavši sve smeđe komade s dna posude. Dodajte mrkvu i celer, pirjajte još 5 - 6 minuta te začinite crnim paprom. Žlicom dodajte pastu od rajčice i brašno te kuhajte oko pet minuta na srednje jakoj vatri - to će ukloniti gorčinu iz paste i iskuhati brašno. Vratite meso u tavu, dodajte pivo, temeljac i začinsko bilje, obilno začinite solju i paprom pa pokrijte poklopcem. Smanjite vatru na lagano i kuhajte 1 - 2 sata dok sve ne omekša, a umak postane bogat i gust. Povremeno promiješajte da se umak ne uhvati na dnu posude. Dolijte još temeljca ako ispari previše tekućine. Poslužite uz pire krumpir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....