- 2 manje Belgijske endivije (cikorije)
- 4-5 listova salate endivije (eskariol)
- 1 Granny Smith jabuka
- karamelizirani lješnjaci
- Roquefort sir po želji
- 2 žlice brzo ukiseljenog crvenog luka
- 1 jaje (po osobi)
- 500 ml vode
- 3 žlice alkoholnog octa
- sol i papar
Cikorije očistite od vanjskih listova i odrežite kraj korijena pa svaku razrežite na četvrtine. Oštrim nožićem izrežite srčiku odnosno tvrdi srednji dio cikorije. Operite listove endivije i rasporedite obje salate po tanjuru. Operite dobro jabuku i narežite je na tanke ploške i dodajte salatu. Namrvite sir s plemenitom plijesni i rasporedite po tanjuru. Dodajte crveni luk koji ste namakali u mješavini jabučnog octa, malo soli, šećera i vode pola sata. Na laganoj vatri u lončiću zagrijte vodu u koju ste dodali dvije žlice alkoholnog octa. Dobro ohlađeno jaje razbijte u zdjelicu i potom pažljivo ubacite u vruću vodu.
Ako pripremate salatu za više ljudi, poširajte jedno po jedno jaje. Pažljivo žlicom oblikujte poširano jaje tako da bjelanjak u vodi približavate žumanjku. Kada bjelanjak očvrsne, a žumanjak je još uvijek tekući, izvadite pažljivo jaje rupičastom žlicom i držite iznad lončića kako biste ga ocijedili. Prebacite na salatu, posolite i popaprite. Posipajte karameliziranim lješnjacima i poslužite.
Karamelizirani lješnjaci
- 2 šake lješnjaka
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice bijelog šećera
- žlica maslaca
- žlica vode
- prstohvat soli
- pola žličice cimeta
Zagrijte pećnicu na 175°C. Lješnjake stavite u lim prekriven papirom za pečenjem i tostirajte ih u pećnici oko 15 minuta. Oljuštite ih pomoću krpe te po potrebi isperite. U manju tavu ubacite lješnjake, obje vrste šećera i žlicu vode te zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi tako da špatulom miješate prema središtu tave. Dodajte maslac, cimet i sol i nastavite miješati dok se sve ne stopi, zgusne i dok karamel ne postane tamnije smeđe boje. Maknite s vatre i prebacite na papir za pečenje te rasporedite u tanki sloj te pustite da se ohladi. Koristite u salatama, slasticama ili kao grickalicu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....