Na jednom splitskom gastro festivalu proljetos smo kušali svježu riblju kobasicu koju danima nismo mogli zaboraviti. Na kućici restorana Artičok, chef Stipe Šušnjara poslužio nam je meku i dobro začinjenu kombinaciju mesa mola i hame, ubačenu u ovojnicu od svinjskih crijeva i pečenu na grilu.
“Moraš nam pokazati kako ovo radiš!” inzistirali smo tada oduševljeno, da bismo nekoliko mjeseci kasnije sa Stipom dogovorili snimanje izrade ribljih kobasica za naš novi magazin i to na ribnjacima Trotta obitelji Ritterman, koja u Solinu uzgaja kalifornijsku pastrvu.
Tom nam je prilikom Stipe pokazao kako napraviti kobasice korak po korak, a osim što ih je bacio na žar i ubacio u pecivo sa salatom, u teškom gusanom loncu spremio je i varivo s kupusom u kojem je skuhao deblje riblje kobasice od kalifornijske pastrve. Spremite li jelo iz recepta u nastavku, jamčimo da nećete htjeti ostaviti ni kap tog ukusnog variva u tanjuru.
KAKO NAPRAVITI RIBLJE KOBASICE
Riblje kobasice s kupusom
1 veliki luk
1 mrkva
3 režnja češnjaka
3 grančice peršina
1 srednja glava slatkog kupusa
2 krumpira
50 ml maslinovog ulja
1 čili
kajenski papar (po želji)
sol i papar
papar
1 l ribljeg temeljca
4 riblje pikantne kobasice
Na maslinovom ulju kratko prodinstajte na krupne kocke narezani luk i mrkvu. Dodajte sjeckani češnjak i čili, zalijte temeljcem te dodajte krumpir rezan na kockice. Začinite solju i paprom, a po želji dodajte i malo kajenskog papra. Kuhajte na jakoj vatri dok krumpir ne bude na pola kuhan te dodajte krupno rezani slatki kupus. Kad je kupus skoro gotov, dodajte riblje kobasice, smanjite temperaturu na srednje jaku i poklopite. Kad su kobasice gotove, ugasite vatru, dodajte maslinovo ulje i peršin te začinite ako je potrebno.
Cijelu priču o solinskim ribnjacima Ritterman i više savjeta za pripremu ribljih kobasica čitajte u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....